Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otvorený list k pôsobeniu Nočných vlkov na Slovensku

.redakcia .slovensko

Mladí ľudia z Dolnej Krupej a ďalší sympatizanti oslovili vedenie štátu, aby konalo. Výzvu uverejňujeme v plnom znení.

Otvorený list k pôsobeniu Nočných vlkov na Slovensku Areál spoločnosti HANGAR 58, s.r.o., v ktorom v minulosti cvičila polovojenská organizácia Slovenskí branci a kde má svoju európsku pobočku ruské motorkárske zoskupenie Noční vlci

Vážená pani prezidentka Zuzana Čaputová, vážení ministri vládneho kabinetu a koaliční poslanci, 

dovoľte nám v kontexte medzinárodných bezpečnostných hrozieb plynúcich z dramatických udalostí na Ukrajine pripomenúť problém týkajúci sa aktivít gangu Noční vlci na Slovensku. 

Táto medzinárodná organizácia je známa blízkymi väzbami na V. Putina a podľa viacerých zdrojov je priamo financovaná Kremľom. Je známym faktom, že Noční vlci sú neoficiálnou súčasťou ruskej armády a v roku 2014 sa vojensky podieľali na obsadzovaní Krymu a Donbasu. Jestvujú dôkazy o tom, že do bojov na Ukrajine sa „útvar Noční vlci“ mobilizuje i teraz. Členmi gangu sú i také osoby ako čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorý momentálne so svojimi jednotkami operuje na Ukrajine. Vedúce osobnosti Nočných vlkov sú už roky na sankčných zoznamoch a podobne majú Noční vlci zakázaný vstup do Poľska. 

Existenciu slovenskej pobočky zvanej Night Wolves MC Europe považujeme za bezpečnostné riziko, ktoré v tejto chvíli už nemožno ďalej prehliadať a vyzývame Vás, aby ste neodkladne podnikli razantné kroky, ktoré túto organizáciu posunú mimo zákon. Je nemysliteľné na našom území akceptovať pôsobenie organizácie spolupracujúcej s ruskými ozbrojenými silami po tom, čo Ruská federácia označila Slovensko za nepriateľský štát. Taktiež žiadame, aby sa vzhľadom na zapojenie gangu Noční vlci do vojenskej agresie Ruska založenej na systematických útokoch na ukrajinské civilné ciele prešetrilo, či by organizácia Noční vlci nemala byť posudzovaná ako organizácia medzinárodného terorizmu.

Takisto chceme poukázať na stále nedoriešený problém areálu v Dolnej Krupej neďaleko Trnavy, ktorý bol deklarovaný ako budúca prvá základňa Nočných vlkov v EÚ. Šéf slovenských Nočných vlkov Jozef Hambálek síce pod tlakom médií aspoň navonok prestal objekt spájať s Nočnými vlkmi a firmu HANGAR 58, s.r.o., ktorej objekt patrí, prepísal na blízkeho príbuzného, no zo strany firmy je stále požiadavka, aby obec Dolná Krupá v územnom pláne zmenila definíciu objektu z poľnohospodárskej usadlosti na „rekreačno-eventový areál“. Keďže k takejto legalizácii objektu môže prísť už v priebehu najbližších týždňov a varovania miestnych aktivistov obec ignoruje, žiadame kompetentných, aby posúdili bezpečnostné riziká plynúce z pôsobenia organizácie Noční vlci a oboznámili poslancov a vedenie obce so svojimi závermi. Ak poslancom obce nebudú zo strany bezpečnostných zložiek poskytnuté o veci náležité informácie, je veľmi pravdepodobné, že zmenu účelu kontroverzného objektu ľahkovážne zlegalizujú. Zdá sa totiž, že väčšina obecných poslancov i starosta obce z nejakého dôvodu prechováva k projektu firmy HANGAR 58, s.r.o. sympatie.

V neposlednom rade nám dovoľte Vám pripomenúť, že mnohí z Vás ste pri príležitosti 50. výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa podpísali výzvu „zodpovedným činiteľom“, aby vo veci Nočných vlkov konali. Vtedy ste ešte nezastávali svoje úrady, no dnes ste tými zodpovednými činiteľmi práve Vy. 

Preto Vás prosíme, aby ste začali vo veci konať a riešili to, čo zanedbali Vaši nezodpovední predchodcovia!

Za iniciátorov:

Matej Karásek, Michal Magula, Tomáš Bohunický

 Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite