Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Najvyšší súd zmiernil tresty dvojici z kauzy Judáš

.sita .slovensko

Podľa obžaloby Peter Gašparovič a Ladislav Vičan žiadali úplatok 400-tisíc eur od podnikateľa Dušana Bočkaya za uvoľnenie jeho zablokovaného firemného majetku zo strany Kriminálneho úradu finančnej správy

Najvyšší súd zmiernil tresty dvojici z kauzy Judáš SITA/POLÍCIA SR

najvyšší súd SR na dnešnom verejnom zasadnutí zmiernil tresty, ktoré Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku minulý rok uložil bývalému šéfovi kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrovi Gašparovičovi a bývalému policajtovi Ladislavovi Vičanovi Tých ŠTS v októbri minulého roku uznal za vinných z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Najvyšší súd dnes daný verdikt zrušil a skutok prekvalifikoval na prečin nepriamej korupcie. Gašparovič si tak vo väzení odsedí trest 22 mesiacov a Vičan 20 mesiacov. Zároveň súd uložil Gašprovičovi peňažný trest 20-tisíc eur a Vičanovi 16-dwtisíc eur. Vičanovi má tiež v prospech štátu prepadnúť auto. Dnešný verdikt NS SR je právoplatný.

Pôvodne Gašparovičovi ŠTS v tejto veci uložil súd trest 11 rokov väzenia v ústave so stredným stupňom stráženia. Dostal tiež peňažný trest 50-tisíc eur. V prípade, že by ho nezaplatil, súd určil náhradný trest 15 mesiacov väzenia. Vičanovi zase prvostupňový súd vymeral trest desať rokov väzenia v ústave so stredným stupňom stráženia a peňažný trest 40-tisíc eur. Ak by ho nezaplatil, náhradný trest je v jeho prípade jeden rok väzenia. V prípade oboch obžalovaných určil súd ochranný dohľad po dobu dvoch rokov.

Podľa obžaloby Gašparovič a Vičan žiadali úplatok 400-tisíc eur od podnikateľa Dušana Bočkaya za uvoľnenie jeho zablokovaného firemného majetku zo strany Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS). Ten mal po zaplatení uvoľniť bývalý šéf KÚFS Ľudovít Makó. Prvých 200-tisíc eur zaplatil podnikateľ pred zrušením predbežného opatrenia, potom prípad oznámil na polícii.

Gašparovič a Vičan boli zadržaní a obvinení v rámci kauzy Judáš zameranej na korupciu predstaviteľov bezpečnostných zložiek. Pôvodne v rámci tejto kauzy stíhali aj bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Po jeho smrti však stíhanie zastavili. Ďalší obvinení, konkrétne bývalý námestník riaditeľa SIS Boris Beňa a viceprezident finančnej správy Daniel Čech, uzavreli s prokurátorom dohody o vine a treste, ktoré súdy schválili.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite