Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko nesplnilo väčšinu odporúčaní protikoručného orgánu Rady Európy

.tasr .slovensko

Skupina štátov proti korupcii (GRECO), ktorú v roku 1999 vytvorila Rada Európy (RE), v stredajšej správe venovanej Slovensku upozornila, že slovenská strana nesplnila 16 z 21 odporúčaní z roku 2019.

Slovensko nesplnilo väčšinu odporúčaní protikoručného orgánu Rady Európy SITA/AP PHOTO/OLIVIER MATTHYS

išlo o odporúčania Piatej hodnotiacej správy o SR z júna 2019 zamerané na prevenciu korupcie a podporu integrity v ústredných orgánoch štátnej správy a v orgánoch presadzovania práva.

Skupina GRECO dospela k záveru, že Slovensko splnilo uspokojivo dve z 21 odporúčaní uvedených v piatej hodnotiacej správe, tri boli splnené čiastočne a šestnásť odporúčaní splnených nebolo.

Hodnotenie vychádza zo situačnej správy, ktorú orgány SR predložili Rade Európy koncom mája 2021.

Skupina GRECO odporučila, aby sa na štátnych tajomníkov uplatňovala kontrola integrity ako súčasť ich výberu do funkcií; žiada vyjasniť status politických poradcov; prijať operačný akčný plán na prevenciu korupcie pre ústredné orgány štátnej správy so špecifickým dôrazom na osoby v najvyšších výkonných funkciách.

Rovnako žiada, aby osoby v najvyšších funkciách systematicky chodili na inštruktáže a vzdelávanie v oblasti integrity a aby bola zavedená požiadavka zverejňovania vo vzťahu k ministrom, štátnym tajomníkom a všetkým poradcom v situáciách konfliktov záujmov a aby sa rozšírili obmedzenia uplatňované po ukončení zamestnaneckého pomeru na ministrov a štátnych tajomníkov aj na poradcov a štátnych zamestnancov v najvyšších funkciách.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite