Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Omikronove okresy – áno, v podstate dobré správy

.dáta bez pátosu .slovensko

Ponúkame 4 okresy, ktoré už nejaký čas rýchlo a razantne rastú.

Dáta bez pátosu: Omikronove okresy – áno, v podstate dobré správy

STROPKOV je menší okres s 21-tisíc obyvateľmi, ale za posledných 14 dní má takmer 2 % obyvateľov okresu pozitívny PCR test. Zo svojho minima 265 sa dostal v 7-dňovej incidencii na 100-tisíc obyvateľov na 1297. To je 5-násobok za 16 dní. To neurobila ani delta a ani ohnisko delty. 392 PCR pozitívnych prípadov pri pozitivite nad 46 % za 7 dní urobil nástupca delty. Stropkov testuje tak intenzívne ako Bratislava (so 16 % pozitivitou) a otestované boli za 14 dní 3 % obyvateľov.

TVRDOŠÍN a NÁMESTOVO sú na Orave spolu so 100-tisíc obyvateľmi a za posledných 14 dní s 1350 pozitívnymi sú na rovnakej ceste ako Stropkov, len sú ich čísla a počty a dáta významnejšie = robustnejšie. Už sú na dvojnásobkoch miním spred 2 týždňov. Testuje sa tam trošku menej, ale rovnakým tempom ako priemerne Slovensko = 10-tisíc PCR testov denne. Ich pozitivita je spolu 100 %: Tvrdošín 48 % a Námestovo 52 %.

Je jasné, že miestny hygienik by potreboval pomoc a chlácholiť sa v Bratislave, že Slovensko dnes malo pozitivitu pod 20 %, je opäť nepochopenie faktu, že omikron je lokálna a rýchla záležitosť. Prvýkrát sme o tom písali v októbri 2020 v článku o Čadci, ktorá mala pozitivitu cez 50 %, „zhorela“, ale miestna pani regionálna hygienička nám písala, že sa jej „neodborne motáme do remesla, čomu nerozumieme a zhadzujeme jej prácu“. Nepoučiteľné Slovensko. Je tomu presne 18 mesiacov. Nedospeli sme.

PREŠOV s takmer 200-tisíc obyvateľmi je krajské mesto a má takmer 1000 prípadov za 2 týždne. To je takmer dvojnásobok minima z Troch Kráľov. Je to významný rast, ale pri pozitivite len okolo 20 % bude okres čochvíľa na dvojnásobku a s pozitivitou cez 30 %.

Všetky 4 okresy sú predskokanmi v okresnej hitparáde omikronovej vlny. Libor Hornych pripravil hitparádu okresov podľa rastu do „dnes“ z minima v DELTE po zostupe.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite