Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Americká veľvyslankyňa Bridget Brinková: Dohoda o spolupráci v oblasti obrany je výhodná pre obe strany

.redakcia .slovensko

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi USA a Slovenskou republikou by umožnila obnovu a využívanie slovenských vojenských letísk americkými ozbrojenými silami. Dohoda sa má uzatvoriť na dobu 10 rokov, podobnú má väčšina európskych spojencov. Prečítajte si vyjadrenie americkej veľvyslankyne na Slovensku Bridget Brinkovej.

Americká veľvyslankyňa Bridget Brinková: Dohoda o spolupráci v oblasti obrany je výhodná pre obe strany sk.usembassy.gov

„otvorená verejná diskusia je neoddeliteľnou súčasťou každej demokracie. Rovnako je tak neoddeliteľnou súčasťou prístup k presným informáciám. V posledných dňoch sa však objavili informácie o slovensko-americkej Dohode o spolupráci v oblasti obrany (DCA), ktoré sú nepravdivé alebo zavádzajúce. Schválenie Dohody o spolupráci v oblasti obrany je na Slovenskej republike, ako suverénnej a samostatnej krajine. A kým bude rozhodnuté, chcela by som uviesť na pravú mieru niekoľko faktov. 

Spojené štáty majú podobné dohody s veľkou väčšinou našich spojencov v NATO, vrátane slovenských susedov – Maďarska a Poľska.

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany nevytvára žiadne trvalé základne na Slovensku. Ozbrojené sily USA budú môcť byť na Slovensku len s povolením Slovenska.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite