Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Demokracia podľa hlavy štátu nestojí na vynucovaní, ale na prirodzenej autorite pravidiel

.sita .slovensko

O slobode a jej prípadných obmedzeniach je potrebné rozmýšľať kráľovsky, nie nevoľnícky. Vo svojom novoročnom prejave to povedala prezidentka Zuzana Čaputová, pričom sa odvolala na slová kňaza Martina Kramaru.

Demokracia podľa hlavy štátu nestojí na vynucovaní, ale na prirodzenej autorite pravidiel RTVS

podľa Kramaru pri poddanskom zmýšľaní vnímame všetky obmedzenia iba ako údel, ktorý nám bol daný zhora. Oproti tomu kráľovská, alebo tiež zrelá občianska sloboda vychádza z možnosti konať sebavedome a slobodne, tak ako si to vyžaduje nielen náš záujem, ale aj záujem spoločenstva, ktorého sme súčasťou.

„Slobodne si niečo vyberáme a slobodne sa niečoho zriekame. Zodpovednosť, slušnosť, či ohľaduplnosť, ku ktorým sa prikláňame z vlastnej vôle, nepociťujeme ako diktát nariadení," povedala prezidentka. Podľa nej ani samotná demokracia nestojí na vynucovaných direktívach, ale na prirodzenej autorite pravidiel, ktoré sú výsledkom spoločenskej dohody. „Rozmýšľajme teda kráľovsky, nie nevoľnícky.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite