Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Dáta 1 deň pred Vianocami

.dáta bez pátosu .slovensko

Úprímne: takto pred mesiacom ste od málokoho počúvali o čo i len náznaku optimizmu. Bol to čas, keď sme mávali 10 tisíc prípadov denne, do nemocníc bolo denne prijímaných cez 400 pacientov a ťažkých prípadov bolo cez 600.

Dáta bez pátosu: Dáta 1 deň pred Vianocami

POZITÍVNE TESTY

Aj teraz platilo, že čím horšie, tým lepšie. Nemožno mať trvale špičku a pozitívnych ako dreva. Indikovali sme, že pád zo špičky môže byť strmý, podobne ako u všetkých ostatných krajín.

Delta nemá pri zostupe tvar "plató", a ani "stolovej hory" a nebude nás trápiť do jari.

Pri zostupe zo špičky sa nenakazí "druhá polovica" a rovnaký počet ľudí ako pri raste ku špičke, ale výrazne menej. 

Delta vírus sa s nami postupne rozlúčil od severovýchodu Slovenska cez stred Slovenska a dnes máme najvyššie počty pozitívnych na juhozápade, Považí, na Myjave a v okolí Bratislavy.

Ale v okolí Bratislavy sa ďaleko viac testuje ako sa testovalo pri špičkách Delty v Starej Ľubovni a vo Vranove. Je to prirodzené, kapacity a dostupnosť sú tu vyššie.

Celkovo má v Delte pozitívny záznam z PCR alebo z AG testu do dnes viac ako pol milióna ľudí. Skutočný počet je určite vďaka nízkym kapacitám testovania hlavne na východe v špičke dvoj-až-trojnásobný. Tak hovoria dáta z UK. Budeme na tom podobne. Toto ešte oceníme pri Omicrone, kde sú reinfekcie síce vyššie ako v Delte, ale v Delte boli vzácne. A reinfekcie v nemocniciach boli už pri Delte minimálne. 5-7 násobok "minimálne" by mohlo byť MÁLO. To je šanca premoreného Slovenska.

Pozrite si výskyt vírusu v našej mape od Miroslav Plocháň:

https://www.digipay.sk/mapy/

PACIENTI

Neúnavne sme hovorili o klesajúcich počtoch výjazdov, čo sa preklopilo do nižších príjmov v nemocniciach. Dnes je v Prešovskom kraji 300 pacientov a nie 600, v Žilinskom kraji 300 a nie viac ako 500 a postupne klesajú počty aj v ostatných krajoch.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite