Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Prehľad 7 dní pred Vianocami - v strmom poklese

.dáta bez pátosu .slovensko

Denne predkladáme verejnosti prehľadnú tabuľku kľúčových parametrov pandémie aj s trendami. Plus komentáre. Tu máme 2 možnosti a diskutujeme ich aj s predstaviteľmi slovenských médií.

Dáta bez pátosu: Prehľad 7 dní pred Vianocami - v strmom poklese

oni trvajú na tom, že „tí mŕtvi predsa sú, to sa máme téme obetí vyhýbať?“ a preto sú každodenné titulky v krajine, ktorá dnes v počte infikovaných klesá najrýchlejšie v Európe katastrofické a nihilistické.

Táto cesta informovania verejnosti samozrejme existuje a súčasnú etapu Pandémie DELTY na Slovensku je možné popísať ich rétorikou takto:

  1. V počte obetí sme na rekordnom 7 dňovom priemere 90
  2. V 14 dňovom priemere sme na špičke 83
  3. Za posledných 7 dní zomrelo 627, za posledných 14 dní 1160 a za posledných 30 dní spolu 2206 ľudí.
  4. Momentálne sme spolu s Maďarskom na 1. a na 2. mieste na svete v počte úmrtí na 1 milión obyvateľov za 7 dní. A je možné, že Maďarsko už zajtra preskočíme.

Najprv všetky médiá o týchto ľuďoch informovali, že sú nakazení formou „rastieme rekordne rýchlo“ s dodatkom "pozitivita PCR testov dosiahla rekordné úrovne a neklesá. “ Následne o tých istých ľuďoch informovali, že preplnili nemocnice a sanitky ich nestíhajú zvážať, pričom na príjme do nemocníc sa robí triáž. Keď sa tým istým pacientom priťažilo, tak sme o nich čítali, že teraz sa dostávajú na ventilátor a JISky, ale tie sú preplnené a tak pacientov triedia. 

Nakoniec mnohí zomierajú a patrí sa informovať, že máme rekordné počty obetí. Cesta koviďáka sa uzatvára. Viete si predstaviť, že by sme takto v novinách informovali o priebehu chorobnosti denných 70 obetí na ONKO choroby, denných 40 obetí na kardio choroby, denných 25 na respiračné ochorenia a denných 15 na iné ochorenia? Podľa mňa by sme sa zbláznili do roka a pol a tie noviny by nemal kto čítať.

Pri horeuvedených štatistikách, ktoré sú v pandémii predikovateľné, lebo 5-7% PCR pozitívnych ide do nemocnice do týždňa, 15% z pacientov ide do 5-10 dní na JIS alebo ventilátor a z prepustených pacientov je 18% obetí a domov sa nedostanú, pričom úmrtia majú oneskorenie 1-2 týždne. 

Koniec hlásenia formou nihilistu.

alternatíva

Je aj iná možnosť a tou je popri horeuvedených štatistikách informovať aj o tom, čo sa deje s pandémiou. Tá môže:

  • prichádzať a naberať na sile s rastom parametrov
  • kulminovať na špičke a neskôr okolo nej oscilovať
  • strácať na sile, odchádzať a jej parametre klesajú
  • nakoniec prestať byť témou

Dôležité je to pre 5,5 milióna doma zavretých Slovákov s deťmi bez školy a bez športu, pre mnohých v 10 sektoroch ekonomiky aj bez možnosti doniesť domov euro a pre mnohých aj bez ilúzií priniesť nádej na KONIEC týchto vĺn.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite