Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Dobré správy konzíliu? Vláde? Opozícii? Rodičom? Školákom?

.dáta bez pátosu .slovensko

Kľúčom je osobná disciplína, zodpovednosť, rešpekt k tomu čo je zavedené, menej frflania a viac rozumu do hrsti pri (ne)stretávaní sa.

Dáta bez pátosu: Dobré správy konzíliu? Vláde? Opozícii? Rodičom? Školákom?

berte to prosím len ako informáciu. Dáta a grafy s trendami pre:

  1. posudzovanie stavu DELTA pandémie vo svetle aj iných dostupných informácií
  2. prípravu prípadných alternatív opatrení alebo ich zmien
  3. rozhodnutia, ktoré ovplyvnia naše životy 10 dní pred Vianocami, počas Vianoc, do Silvestra a do Troch Kráľov

nesmelý návrh: Vzhľadom na rýchle zmeny parametrov buď:

  • Rozhodovať len na týždeň dopredu a opäť sa k hodnoteniu situácie o týždeň (19.12.) vrátiť, lebo môžu nastať zvraty lebo Omicron.
  • Dať opraty riadenia pandémie naspäť do rúk covid automatu, z ktorého sme ušli po prekročení hranice 3200 pacientov v nemocniciach pred 3 týždňami.
  • Pri trende poklesu počtu pacientov a pri splnení nutnej podmienky poklesu počtu pacientov pod 3000 by návrat ku covid automatu bol racionálnym krokom.

prečo návrat ku covid automatu?

  • Lebo ho už všetci poznáme
  • Lebo všetci poznáme všetky jeho farbičky = všetky okresy si prešli od zelenej až po čiernu s výnimkou pár okresov, ktoré mali žolíka a Bratislava dvoch
  • Lebo dnes má žolíkov a aj vyššiu zaočkovanosť kritickej skupiny nad 50 rokov veľa okresov, niektoré majú žolíkov aj dvoch
  • Lebo 7 dňová kombinovaná incidencia na 100 tisíc obyvateľov v PCR+AG metodike (s deťmi do 18 rokov v 1/5) je dobrou metrikou za predpokladu poklesu pacientov v nemocniciach a hlavne.

nutné podmienky:

  • Určite pokles pacientov aspoň pod 3000
  • Pokles ventilovaných pacientov pod 250
  • Pokles JIS3 - high-flow kyslík pacientov a UPV pod 500

Nie sme to my, kto by mal hodnoty parametrov nastavovať, ale dávame na stôl tak parametre ako aj ich hodnoty do diskusie.

NAŠE HODNOTENIE SITUÁCIE

  • nevieme vypočítať R-ko, ale všetky krajiny ho vypočítané majú a aj jeho predikciu. Určite je pod 1, indikuje to pokles incidencie a publikovanie jeho hodnoty by bolo užitočné
  • všetky okresy okrem dvoch sú oproti minulému týždňu v poklese 7D incidencie na 100 tisíc obyvateľov - PCR. Niektoré poklesy sú významné, trvalé a stabilné
  • mnohé okresy sa v PCR+AG 7D incidencii blížia ku hranici 500, kedy začína pásmo bordovej (okres má byť podľa metodiky v dolnej polovici pásma = pod 400 a to opakovane II. týždeň, aby sa dostal z čiernej bez žolíka)
  • žolíka majú okrem Košíc všetky krajské mestá a mnohé veľké okresy a tak by sa z čiernej asi dostali okresy s možno až 2/3 obyvateľstva
  • množstvo=počet infikovaných (pozitívnych), ktorí sú v krajine potencionálne infekční je dnes asi 50 tisíc (7 dní PCR pozitívni) oproti 75 tisícom takto pred týždňom. To malo zásadný vplyv na šírenie vírusu, zvlášť v lockdowne, v posledný týždeň. 

Vzhľadom na tieto pozorovania môže byť ústup DELTY relatívne rýchly, krivka dole strmá, za "krajinu" stabilná a čísla čoskoro nízke = pokojné Vianoce pre obyvateľov. 

Samostatnou kapitolou sú ale hospitalizácie, ktoré sú dnes stále len o 250 nižšie ako maximum pred týždňom. Tento NAJDÔLEŽITEJŠÍ A KRITICKÝ parameter bude klesať pomalšie a rozhodujúci bude budúci týždeň. Stále máme 250 výjazdov denne a pacientov do nemocníc vozia a oni končia aj v ťažkom stave na ventilátoroch a na JISke. Pre krajinu, zdravotníkov, nemocnice je to veľmi ťažké obdobie. 

Pre neopakovanie náporu pacientov je potrebné zaočkovať hlavne zdravotne znevýhodnených a aj staršie vekové skupiny. Stále máme málo zaočkovaných v skupinách nad 80, nad 70, nad 60 a aj nad 50 rokov. Viete ako máte pomôcť, ako dostať deti do školy a zdravotníkom dopriať Vianoce, Silvestra a normálny začiatok roka 2022.

HODNOTENIE PODĽA DENNÉHO PREHĽADU

Nevieme, či ešte niekto okrem nás publikuje aj tabuľku s hodnotami kľúčových parametrov oproti špičke v DELTA vlne

Ak nám tam niečo zásadné chýba, dajte nám prosíme vedieť

Všetky parametre mali špičku v rozpätí 1 týždňa koncom novembra a začiatkom decembra. Je to divné, ale dátovo je to tak.

Pokles počtu úmrtí súvisí pravdepodobne s posunom DELTY z biedne zaočkovaného severovýchodu Slovenska LEN polovica (zaočkovanosť seniorov 75-80% na JZ oproti 50-60% na SV)

ŠKOLY - ŽIACI - VZDELÁVANIE - VÝUKA - SOCIALIZÁCIA DETÍ

Pozrite si príklady 5 okresov z Východu, v ktorých budú zajtra zavreté školy. NIE regionálny prístup spôsobil, že budú zavreté na KONIEC DELTY, čo je úplne šialené rozhodnutie. Nejdeme ani len komentovať trendy, ktoré nastali za posledný týždeň v pozitivite jednotlivých vekových skupín. Asi bude fakt problém skôr v infikovaní sa dospelých v práci a počas stretávania sa ako od detí. Nie, že by sa od detí neinfikovali, ale deti už sú doma, infikovaných ich je menej a rodičov stále VEĽA.

mapy okresov, poklesy/rasty a paremetre nájdete na:

https://www.digipay.sk/

naše interaktívne mapy a tabuľky na:

https://databezpatosu.sk/rast-alebo-pokles-vyskytu...

ak sa chcete hrať s porovnávaním krajov, okresov, prípadne Slovenska v 15 parametroch, tak nech sa páči na:

https://public.flourish.studio/visualisation/77390...

Tento týždeň sa Slovensko dostalo pravdepodobne na 50% zaočkovanosť celej populácie, čo je asi 60% očkovateľnej populácie nad 12 rokov. Ak by sme boli bývali na 80% pred mesiacom, tak by určite boli žiaci v škole a tí pacienti, ktorí mali termín operácie, by sa na operačku dostali. Ale rozhodli sme/ste sa inak. Dáta za očkovanie v posledných dňoch nemáme - dotekajú a tak si tempo vyhodnotíme v strede decembra.

Kľúčom je osobná disciplína, zodpovednosť, rešpekt k tomu,čo je zavedené, menej frflania a viac rozumu-do-hrsti pri (NE)stretávaní sa v interiéroch hromadne s neznámymi a nadlho. To je kľúč. Pred návštevou starkých sa určite otestujte aj očkovaní, aj neočkovaní. Deťom sa venujte a choďte do prírody. Je tam pekne a zdravo. Športujte a nájdite si v správach to dobré, čo tam je. Netlačte sa v obchodoch. Vydržte. Každý ďalší deň je malá výhra. Do Vianoc je 11 dní. Nechceme opakovať minulý rok.

Omicron skúša polovicu sveta, sme kúsok pozadu (asi 10-14 dní) za Veľkou Britániou, kde za každé 2-3 dni počet infikovaných narastie na 2 násobok. Platilo to pri jednotkách, desiatkach, stovkách a aj pri tisícoch prípadov. Viac info prípadne tu:

https://news.sky.com

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite