Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šírenie nepravdivej informácie bude trestným činom, hovorí Kolíková

.sita .slovensko

Trestným činom bude podľa ministerky spravodlivosti napríklad aj podnecovanie nenávisti, napríklad pre výkon konkrétneho povolania.

Šírenie nepravdivej informácie bude trestným činom, hovorí Kolíková SITA/Alexandra Čunderlíková

šírenie nepravdivej informácie bude po novelizácii Trestného zákona trestným činom. Informovala o tom dnes na tlačovej konferencii ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) s tým, že novelu rezort spravodlivosti predložil do medzirezortného pripomienkového konania. Novela, ktorá mení viaceré oblasti, bola podľa ministerky vypracovaná v duchu, „k slabším by sme mali byť miernejší, k silnejším prísnejší“.

Pokiaľ ide o šírenie dezinformácií, podľa Kolíkovej vyrobenie alebo rozšírenie nepravdivej informácie, ktorá je „spôsobilá vyvolať nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva“, ohroziť životy a zdravie alebo ovplyvniť obyvateľstvo pri rozhodovaní o závažných otázkach, môže byť potrestané jedným až piatimi rokmi väzenia. V prípade, že má páchateľ osobitný motív, napríklad získať majetkový prospech, trest je tri až osem rokov a v prípade núdzového stavu štyri až desať rokov.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite