Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aký nebezpečný je nový variant omikron

.redakcia .slovensko

Nový variant COVID-19 s označením omikron B.1.1.529 bol objavený v Juhoafrickej republike. V tejto krajine získal za rekordných menej ako 20 dní dominanciu nad predošlým variantom delta a šíri sa aj do ostatných štátov. Prečítajte si aktuálne dostupné informácie, ktoré vypracovali analytici MZ SR.

Aký nebezpečný je nový variant omikron SITA/AP Photo/Aaron Favila

Zatiaľ nie je k dispozícii dostatok epidemiologických dát, na základe ktorých by bolo možné stanoviť, akou veľkou hrozbou tento nový variant je. Limitované dáta však indikujú veľmi pravdepodobný potenciál extrémne vysokého R0, čo by znamenalo vyššiu infekčnosť. Je  predčasné  zatiaľ hovoriť o priebehu a závažnosti ochorenia. Jednotlivé krajiny zavádzajú opatrenia s cieľom spomaliť jeho šírenie.  Úrad verejného zdravotníctva SR mení pravidlá pre osoby, platné pri návrate z Juhoafrickej republiky a ďalších rizikových krajín.  Zavádza sa povinná karanténa.

 Základné informácie: Variant omikron B.1.1.529 

  • Je nový variant COVID-19, ktorý bol objavený v Juhoafrickej republike.
  • V krajine veľmi rýchlo vytlačil predošlý variant delta a za menej ako 20 dní sa stal dominantným.
  • Prvé importované prípady boli cez víkend zaznamenané v EÚ, UK, Izraeli a Hong Kongu. 
  • Variant zatiaľ nebol popísaný v žiadnych epidemiologických štúdiách, a preto
  • nevieme s presnosťou určiť jeho základné epidemiologické charakteristiky a ani to, ako sa bude reálne šíriť v svetovej populácii. 
  • Doterajšie limitované sekvenačné dáta však indikujú veľmi pravdepodobný potenciál extrémne vysokého R0 (indikátor infekčnosti), prípadne iných evolučných výhod.
  • Na spike proteíne variantu omikron bolo identifikovaných až 34 kľúčových mutácií, ktoré potenciálne umožňujú vírusu ľahší prenos medzi osobami, ako aj schopnosť čiastočne obísť imunitu nadobudnutú po očkovaní alebo po prekonaní ochorenia COVID-19. Avšak na to, či k tejto evolučnej výhode aj naozaj dochádza, musíme počkať na prvé štúdie.
  • Presný rizikový profil omikron variantu budeme vedieť podať až v priebehu niekoľkých týždňov, prípadne mesiacov, keď už budú verejne prístupné štúdie dokumentujúce štatisticky významnú skupinu pacientov.
 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite