Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dáta bez pátosu: Návrat k Dušičkám

.dáta bez pátosu .slovensko

K nemocničným dátam potrebujeme diskusiu a pár analytikov ju s nami vedie k dynamike a aj k predikciám. Ďakujeme, je to prospešné a osožné.

Dáta bez pátosu: Návrat k Dušičkám

pripravili sme na základe informácií od NCZI, ktoré sú publikované sumáre:

  • príjmov do nemocníc,
  • prepustení z nemocníc (vrátane úmrtí).

Následne dopočítali stavy v nemocniciach. Tak, aby to sedelo na dnešných 2945. 

Vedieme aj pomerne zásadné diskusie so záchranármi a navrhujeme novinárom, aby podobné diskusie absolvovali a napísali, ako prebieha zvoz pacientov a ich (ne)triedenie.

Nie, sanitkári nevolajú po nemocniciach: kde je voľné miesto? Volajú zriadené a pracujúce dispečingy (na rozdiel od II. vlny) a tie ich nasmerujú do nemocníc, kde je ešte miesto. Sanitky nevozia pacientov domov a ani ich doma nenechávajú. Pacientov umiestňujú do nemocníc, ale nemusí to byť najbližšia nemocnica, a ani tá prvá indikovaná ako voľná nemusí mať v čase príjazdu miesto, následne sa vezie na základe inštrukcií od dispečingu do inej nemocnice. Sú to niekedy dlhé cesty, nie je to jednoduché. 

Ale triáž (teda tá „vojenská“) vyzerá inak. A ani nestoja sanitky v radách pred nemocnicami, kde nie-a-nie vyložiť pacienta. Je to najskôr tak, ako povedal na tlačovej konferencii pán minister Lengvarský, od 35:30 min.

A bolo by mentálnemu zdraviu občanov prospešné, aby sme my analytici aspoň v niektoré vyjadrenia na dobre vedených tlačových konferenciách mali dôveru. Vlastné domnienky o triáži na urgentných príjmoch, na oddeleniach, na JIS, na UPV môžu znieť hrôzostrašne, nemusia sa zakladať na pravde a určite nie sú verným obrazom práce zdravotníkov. Za cenné vyjadrenia, rady a aj odpovede ďakujem záchranárovi pánovi František Majerský.

Pravdou zostáva, že ventilátor prežije menej ako 50% pripojených pacientov, ventilátor nie je pre pacienta žiaden zázrak, ale jedna z „konečných“ v reťazi možných procedúr v nemocnici. Dostáva sa na ne hlavne skupina neočkovaných.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite