Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slabinou Slovenska sú sympatie voči Rusku a náchylnosť na dezinformácie, ukázala štúdia GLOBSEC-u

.sita .slovensko

V indexe zraniteľnosti skončilo Slovensko v prieskume najhoršie pri postojoch verejnosti.

Slabinou Slovenska sú sympatie voči Rusku a náchylnosť na dezinformácie, ukázala štúdia GLOBSEC-u SITA/GLOBSEC Podpredseda Europskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívu Maroš Šefčovič (vpravo) počas medzinárodnej konferencie Globsec 2021

najväčšou slabinou Slovenska sú sympatie verejnosti voči Ruskej federácii a náchylnosť Slovákov podľahnúť dezinformáciám. Skonštatovala to štúdia organizácie GLOBSEC o odolnosti a zraniteľnosti krajín voči zahraničnému vplyvu, najmä Ruska a Číny. Prieskum analyzoval celkovo osem krajín strednej Európy a západného Balkánu v piatich aspektoch: postoje verejnosti, politické podmienky, verejná správa, informačný priestor a občiansky a akademický priestor. Spomedzi Bulharska, Českej republiky, Maďarska, Čiernej hory, Severného Macedónska, Rumunska a Srbska skončilo Slovensko v prvej trojke najodolnejších krajín. Lepšie dopadla iba Česká republika a Rumunsko.

„Výrazná pro-transatlantická orientácia krajiny bola v poslednom desaťročí posilnená podporou väčšiny dôležitých politických hráčov vrátane viacerých prezidentov a ministrov zahraničných vecí. Prokremeľské osobnosti však naďalej vystupujú na politickej scéne a snažia sa využiť kľúčovú zraniteľnosť krajiny – postoje občanov,“ uviedla štúdia s tým, že proruské postoje a nedostatok povedomia o vplyve Číny predstavujú kľúčové body spoločenskej zraniteľnosti na Slovensku.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite