Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ministerstvo školstva predloží do medzirezortného pripomienkového konania novelu zákona o vysokých školách, hovorí Gröhling

.sita .slovensko

Novela by mala priniesť funkčné miesta docentov a profesorov, financovanie podľa kvality či kratšie externé štúdium.

Ministerstvo školstva predloží do medzirezortného pripomienkového konania novelu zákona o vysokých školách, hovorí Gröhling SITA/Branislav Bibel

ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) predloží do medzirezortného pripomienkového konania novelu zákona o vysokých školách. Oznámil to na tlačovej konferencii šéf rezortu Branislav Gröhling (SaS). Novela by mala zaistiť kvalitnejšie vysoké školstvo, priniesť funkčné miesta docentov a profesorov, financovanie podľa kvality či kratšie externé štúdium. Medzi ďalšími zmenami je aj zjednodušenie uznávania dokladov či odbúranie byrokracie pri výskumných projektoch. Plánuje sa aj konsolidácia projektovej podpory tak, aby boli projekty hodnotené priamo Agentúrou na podporu výskumu a vývoja. Nový návrh zákona sa inšpiruje systémom vysokých škôl vo Francúzsku, Veľkej Británii a najmä v Rakúsku.

„Potrebujeme, aby bolo štúdium na slovenských vysokých školách atraktívne, aby ich študenti dostali kvalitné vzdelanie, aby sa uplatnili v praxi, ale taktiež, aby slovenské vysoké školy obstáli v konkurencii s európskymi vysokými školami,“ uviedol Gröhling. Pri výbere vysokej školy si 16 percent študentov zo Slovenska radšej zvolí štúdium v zahraničí ako doma. Slovensko zároveň oproti priemeru Európskej únie a okolitých krajín výrazne zaostáva aj v počte patentov na milión obyvateľov.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite