Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dáta bez pátosu: Čadca zhorela. Výrok z októbra 2020 opakujeme. Neradi.

.dáta bez pátosu .slovensko

Ako cez kopirák. Pre niektorých tie grafy robíme zbytočne. Publikujeme graf z roku 2020 - je rok starý. Presne vystihuje situáciu. Je symptomatické, že respiračný vírus zas zasiahol sever Slovenska, zas okresy s multigeneračnými domami, s veľkou mobilitou za prácou aj do zahraničia, s vyšším počtom detí v rodinách.

Dáta bez pátosu: Čadca zhorela. Výrok z októbra 2020 opakujeme. Neradi.

len starčekov ubudlo, lebo za kovidovú II. vlnu bolo na Kysuciach veľa pohrebov hlavne starých a zdravotne znevýhodnených ľudí.

Človek by si myslel: utrpeli, veľa hospitalizovali, popochovávali, zažili si, prišla vakcína, poučili sa, ochránia sa, prežijú a bude po DELTE. Ale namiesto za vakcínou chodia do regionálnej nemocnice s kašlíkom a bez kyslíka.

Čadca a Kysucké Nové Mesto mali za včera 125 a 42 pozitívnych. Ak by také počty malo celé Slovensko, tak dnes hlási NCZI: 7500 pozitívnych. Realita je 2406. Už sme písali, že pozitívnych bude ako dreva a nie je to primárne problém, zvlášť u detí.

Ale Čadca má dnes vyše 50 pacientov v nemocnici s potvrdeným kovidom a 14 z nich sa buď dusí na JISke alebo už spí na umelej ventilácii. Tých 50 pacientov na 90 tisícový okres je 10 krát viac pacientov ako v Bratislavskom kraji. V celom kraji. Lebo aj Bratislava má 50 pacientov aj zo Senca a Pezinku a v Malackách sú 4. Ale Bratislavský kraj má mobilitu ako 20 Čadcí a 10 Kysúc, hranice s troma krajinami, školy, fabriky a úrady tak husto ako nikde. 700 tisíc obyvateľov s trvalým pobytom a dochádza sem ďalšieho 1/4 milióna. To je 10 ČADCÍ (slovom: desaťčací).

Existuje jeden zásadný rozdiel okrem premorenia z II. vlny, ktoré Kysuciam pomáha. Ale pomáha len v tom, že v nemocnici nemajú DNES 100 pacientov, lebo ich infikovaných mali v II. vlne a z nich 30% pochovali. Takže nemôžu umrieť druhýkrát a na základe štúdií sú reinfekcie vzácne, takže sa ani znovu neinfikujú.

Ten zásadný rozdiel medzi Čadcou/Kysuckým Novým mestom je oproti Bratislave tento:

- Bratislava má NEzaočkovaných 22% občanov nad 50 rokov

- Kysuce majú NEzaočkovaných 49% občanov nad 50 rokov

Nájdete to tu:

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite