Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Deltu zatiaľ zvládame

.dáta bez pátosu .slovensko

Začneme týždeň troma konštatovaniami. Je možné, že pichneme do osieho hniezda a hlavou zakrúti pár epidemiológov a možno aj analytikov. Nech sa páči, vysvetlite nám svoj pohľad na vec, dôležitá je diskusia, lebo skutočný výsledok nevieme nikto. Ale strašiť nemá zmysel, je to nepríjemné, pričom médiá to samozrejme radi preberú so škandalóznymi titulkami.

Dáta bez pátosu: Deltu zatiaľ zvládame

ZNÍŽIL SA RAST – BRZDÍME

Na dnešný počet 1387 pozitívnych PCR testov v 7 dňovom priemere sme sa dostali zdvojnásobením za posledných 20 – 21 dní.

Predtým sme vedeli počet pozitívnych zdvojnásobiť za 10 – 12 dní. Takže rastieme asi o polovičku pomalšie.

Na dvojnásobok počtu hospitalizovaných (a to sme dali na zajtra už predpokladaný stav: 825 s potvrdeným kovidom – podľa nášho modelu): 720 v 7 dňovom priemere sme sa dostali za 16 – 17 dní.

Pred tými 16 – 17 dňami sme sa na dvojnásobok hospitalizovaných dostali za 10 – 11 dní. Takže rastieme takmer o polovičku pomalšie.

Pozerať na trendy nárastov je teraz dôležité. Brzdenie v počte pozitívnych prípadov sa veľmi skoro premieta do brzdenia v náraste počtu hospitalizovaných.

V počtoch úmrtí sme sa dokonca dostali do poklesu. 7-dňový priemer máme DNES 10, pred týždňom sme mali 14. Aby sme si rozumeli, nenarástli sme zo 14 na 20, ale sme sa vrátili na 10. Tých 14 bol dôsledok dokončenia záverečných správ k jednotlivým obetiam ku koncu septembra.

GRAF číslo 1: Niektorí by interpretovali krivky na prvom grafe tak, že „narastá počet dní od pozitívneho testu a hospitalizácie“ a krivky sú „od seba“. Nuž, nenarastá, lebo lekári hlásia presný opak – treba s nimi hovoriť. Pacienti sa objavujú v nemocnici veľmi rýchlo po dátume pozitívneho testu. Čo sa s krivkami deje? Rozchádzajú sa v raste. 

Inak povedané: niekto by si asi želal, aby sa mu splnili predikcie o VEĽKOM POČTE pacientov a zahltených nemocniciach. Prianie môže byť otcom myšlienky, ale nie je to dobrá metóda pre formulovanie záverov. Treba byť neutrálny a nie predpojatý. Pacientov je menej, ako sa čakalo a ako niektorí čakali.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite