Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slavomíra Henčeková: 50 odtieňov šedej zóny slobody slova

.slavomíra Henčeková .slovensko .názor

Sloboda slova nie je neobmedzená, aj keď si to niektorí myslia a hlásajú. Ako každá sloboda sa končí tam, kde sa začína sloboda inej osoby. Hranica nie je jednoznačná. Pri jej hľadaní sa pohybujeme v šedej zóne, ktorá môže mať pokojne aj 50 odtieňov. Povinnosťou politikov a súdov je pokúsiť sa nájsť ten správny odtieň šedej, nie rezignovať na jeho hľadanie.

Slavomíra Henčeková: 50 odtieňov šedej zóny slobody slova

dezinformácie či fake news sú klamstvá šírené úmyselne a systematicky s cieľom ovplyvniť názory tých, ktorí ich prijímajú. A tým ovplyvniť mám na mysli manipulovať. Mimochodom, pojem dezinformácia pochádza z ruského termínu дезинформация [dezinformacija], ktorý bol prvýkrát použitý v roku 1949. Tieto klamstvá sa stali celospoločenským problémom. Ukážkovo sa to prejavilo práve v pandémii covid-19. O to väčší problém je to vtedy, keď sa klamstvá šíria online, predovšetkým cez sociálne siete. Deje sa to totiž rýchlo, často a medzi príliš veľa ľuďmi, ktorých to výrazne ovplyvňuje v ich rozhodovaní o dôležitých otázkach, a tým aj výrazne ovplyvňuje celospoločenské dianie. Je to problém, ktorý si uvedomuje čoraz viac ľudí. Lenže čo s tým? 

Riešení v boji proti dezinformáciám sa ponúka hneď niekoľko. Najdôležitejšie je vzdelanie ku kritickému mysleniu, ktoré sme značne zanedbali a teraz žneme, čo sme zasiali a rozhodne sme nezasiali semienka kritického myslenia. Ďalšie riešenie je vzdelanie k mediálnej gramotnosti, a to nielen mladých, ale aj tých skôr narodených. Nepochybne je potrebný aj fakt-checking a vyvracanie dezinformácií, a to nielen hŕstkou dobrovoľníkov na ich vlastné náklady a vo voľnom čase, ale s podporou štátu a v rámci štátnych inštitúcií. Samoregulácia v spoločnosti by bola tiež fajn. V minulosti, keď niekto hovoril hlúposti v krčme, dostal jednu-dve po papuli, pol krčmy sa mu vysmialo a nabudúce si to rozmyslel. Dnes je to však pri existencii sociálnych sietí značne zložitejšie. Krajným prostriedkom, keď ostatné riešenia zlyhávajú a spoločenská samoregulácia nefunguje, je právo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite