Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roman Kvasnica: Vyšetrovatelia NAKA sú väznení nezákonne

.štefan Hríb .slovensko

Prečo sa na Slovensku dejú veci, ktoré vytvárajú obraz o rozvrate, hoci po voľbách bolo veľa nádeje, že bude lepšie? Hovoria o tom Roman Kvasnica a Karolína Farská.

Roman Kvasnica: Vyšetrovatelia NAKA sú väznení nezákonne

je to, čo sa deje v uplynulých dňoch, koncom sna o slušnom Slovensku?

Roman Kvasnica: Nie, je to prirodzený vývoj spoločnosti. Urýchlia sa mnohé procesy a možno i občianske postoje niektorých občanov.

Karolína Farská: Dúfam, že nie. No nemôžeme si nahovárať, že sa od volieb niečo zlepšilo, pretože okrem toho, že doteraz, našťastie, nikoho nezavraždili, sa toho veľa nezlepšilo.

čo teda znamenali voľby?

RK: Musíme ísť hlbšie, až do doby, keď sa začala vyšetrovať vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Toto obdobie predchádzalo voľbám a ukázalo, že na Slovensku sa vždy na polícii, ale i na prokuratúre nájdu sily, ktoré vedia riskovať aj osobné bezpečie a komfort a zasadiť sa o právny štát. Vieme, že tri osoby sú už za tie vraždy právoplatne odsúdené. Počas vyšetrovania sa tiež začalo naplno ukazovať, v akom stave sú naše súdy či prokuratúra. Ja som teda voľby vnímal ako možnosť dať priestor na ďalšie spracovanie informácií, ktoré boli pri vyšetrovaní získané. To sa stalo a ukázalo sa, v akom strašnom rozklade sa je slovenská spoločnosť a jej štátne orgány. To, že štátne orgány začali po voľbách pracovať, nie je zásluha politikov, ale niekoľkých osôb schopných zobrať na svoje plecia boj proti kriminalite. 

ak títo ľudia dostali šancu pracovať, prečo sme dnes tam, kde sme?

RK: Nepoznali sme hĺbku rozkladu štátnych orgánov. A noví politici veľmi nepomohli očiste štátnych orgánov. V rezorte vnútra sa stali neospravedlniteľné personálne chyby. Nové vedenie ministerstva vnútra nechalo v pozíciách policajného prezidenta, šéfa NAKA a inšpekcie. To, čo zažívame, je dôsledkom tejto personálnej politiky. Určitý posun nastal na prokuratúre a myslím, že sa ukázali niektoré nové mená, ktoré boli pripravené spolupracovať s políciou. K nim si dovolím nezaradiť doktora Lipšica. Jeho nepovažujem za prokurátora, skôr za politika. 

pamätáš si na svoje pocity počas prvých týždňov a mesiacov vlády?

KF: Samozrejme. Z vlády, kde bol Smer, sme vhupli do nekompetentného riadenia. Jediné pozitívne správy boli, že sa začali riešiť veľké kauzy. Sledovali sme proces s vrahmi Jána Kuciaka. Nádej za slušnejšie Slovensko však veľmi utrpela tým, že sa súčasťou koalície stala strana Sme rodina. Onedlho bolo už jediné pozitívum, že polícia, prokuratúra a iné zložky začali vyšetrovať závažné kauzy. No dnes už ani tieto zložky nedokážu fungovať, ako by mali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite