Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súdna rada by sa mala vo štvrtok zaoberať zrušeným obvinením voči Vladimírovi Pčolinskému

.tasr .slovensko

Súdna rada sa v stanovisku, ktoré ešte prerokuje, domnieva, že GP si sporný paragraf 363 Trestného poriadku (TP) vyložila široko. „​Preto rozhodnutie bolo vydané v rozpore s ústavou, podľa ktorej štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach, v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. V rozpore s citovaným článkom ústavy je totiž aj taký výklad zákona, ktorý presahuje jeho účel a spôsob vykonania,“​ konštatuje sa v stanovisku.

Súdna rada by sa mala vo štvrtok zaoberať zrušeným obvinením voči Vladimírovi Pčolinskému TASR/Jaroslav Novák

súdna rada by sa mala vo štvrtok (23. 9.) zaoberať stanoviskom k uzneseniu Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorým sa zrušili obvinenia bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému. Zo stanoviska vyplýva, že rozhodnutie GP bolo vydané v rozpore s ústavou. Čestný prezident Združenia sudcov Slovenska (ZSS) Juraj Sopoliga s navrhovaným stanoviskom nesúhlasí. Reagovať na rozhodnutie GP je podľa neho mimo pôsobnosti súdnej rady.

Základom sporného rozhodnutia boli viaceré pochybenia, ktorých sa mali dopustiť orgány činné v trestnom konaní. „Tri senáty najvyššieho súdu však opakovane konštatovali, že dôvodnosť trestného stíhania konkrétnej osoby je daná. Sporné rozhodnutie generálneho prokurátora zasiahlo do legitimity Najvyššieho súdu SR aj tak, že spochybnilo sudcovskú spôsobilosť konajúcich zákonných sudcov,“ uvádza sa v navrhovanom stanovisku.

Súdna rada sa v stanovisku, ktoré ešte prerokuje, domnieva, že GP si sporný paragraf 363 Trestného poriadku (TP) vyložila široko.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite