Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hnutie za duševné zdravie na Slovensku

.martin Knut .slovensko

Téma duševného zdravia sa na nás valí odvšadiaľ. Vyjadrujú sa k nej odborníci aj laici, influenceri, ale aj ľudia, ktorí majú skúsenosti s psychickou poruchou. Ale pozor, nezameňme si módnosť témy s trvalým ukotvením v kultúrnom vzorci krajiny.

Hnutie za duševné zdravie na Slovensku FRANCIS G. MAYER/CORBIS/GETTY IMAGES Edward Hopper: Automat, rok 1927.

spoločnosť pocítila, že duševné zdravie je vážna téma, o ktorej treba otvorene hovoriť. Tá téma však nespadla z oblakov, má svoju históriu a kontext. Istá časť populácie, odborníci a tretí sektor, pracovali na popularizácii tohto slovného spojenia už desiatky rokov.

inšpirácia z USA aj z Francúzska

Za zakladateľa hnutia duševnej hygieny sa považuje Američan Clifford Whittingham Beers (1876 – 1943). Bol to bývalý pacient, ktorý bol tri roky hospitalizovaný, viedol úsilie o zlepšenie ústavnej starostlivosti, za spochybnenie stigmy duševných chorôb a podporu duševného zdravia. Vybojoval veľký posun v prístupe k duševným chorobám. Okrem iného na jeho popud zaviedli do amerických škôl poradcov pre duševné zdravie a na súdoch začali zvažovať dôkazy o psychologickom stave obžalovaných.

K nám sa pojem duševné zdravie alebo mentálna hygiena dostal najpravdepodobnejšie cez príbeh bývalého primára medzivojnového Neuropsychiatrického oddelenia košickej nemocnice MUDr. Jaroslava Stuchlíka, ktorý prišiel z Čiech do Košíc v roku 1919, keď mali Košice len cca 50 000 obyvateľov. Košice a východné Slovensko mali vtedy pre psychiatrických pacientov len 160 lôžok. Dr. Stuchlík získal štipendium vo Francúzsku, pobudol v Paríži na Sorbonne a tiež na iných školách. Stretol sa s profesorom Edouardom Toulousom, zakladateľom Ligy mentálnej hygieny (v roku 1991 premenovanej na francúzsku Ligu za duševné zdravie). 

Zároveň sa stal v Paríži členom Ligy mentálnej hygieny. Po návrate do Košíc sa pokúšal rozvinúť podobnú iniciatívu aj na východe Slovenska. Vydal brožúru o ochrane pred duševnými chorobami najskôr v slovenčine, potom v rozšírenej českej verzii. V jej úvode sa posťažoval, že hoci v Československu uviedol do života Ligu pre duševné zdravie, nepodarilo sa mu ju udržať pri živote. V tom uspel až v 30. rokoch 20. storočia MUDr. Matej Brandejs v Prahe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite