Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Návšteva pápeža na Slovensku

.tasr .redakcia .sita .slovensko

Svätý Otec František prišiel do Šaštína. Ide o posledný deň jeho apoštolskej cesty na Slovensku.

Návšteva pápeža na Slovensku TASR/Martin Baumann Na snímke pápež František a prezidentka SR Zuzana Čaputová na stretnutí s predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru 13. septembra 2021 v Bratislave.

Návšteva Svätého Otca na Slovenku sa skončila. Udalosť sme sledovali online a priebežne aktualizovali. 

  • Pápež sa súkromne stretol s predsedom parlamentu a predsedom vlády
  • Pápež František sa stretol s emeritným arcibiskupom Bezákom
  • Stretnutie Svätého Otca so zástupcami židovskej komunity na Rybnom námestí
  • Svätý Otec navštívil petržalské centrum Betlehem
  • Darom Svätého Otca je medaila
  • Kňazov prekvapilo, ako pápež reflektuje situáciu na Slovensku
  • Príhovor Svätého Otca duchovným
  • Stretnutie s prezidentkou
  • Na podujatia s pápežom sa prihlásilo 100.000 ľudí.

15. 9. 2021 

13:49 Pastoračná návšteva na Slovensku sa končí, pápež odcestoval 

Pastoračná návšteva pápeža Františka na Slovensku sa v stredu popoludní skončila. Po svätej omši v Šaštíne sa pápež na bratislavskom letisku rozlúčil a odcestoval do Ríma. Počas štyroch dní v Slovenskej republike absolvoval stretnutia s najvyššími predstaviteľmi štátu, zástupcami náboženských obcí, ale aj židovskej či rómskej komunity. Okrem Šaštína navštívil aj Bratislavu, Košice a Prešov.

11:51 Pápež sa rozlúčil so Slovenskom, nosím vás všetkých v srdci, odkázal

Pápež František sa v závere svätej omše na priestranstve pred Národnou svätyňou v Šaštíne rozlúčil so Slovenskom. Poďakoval sa biskupom, prezidentke Zuzane Čaputovej, civilným autoritám i všetkým, ktorí pripravovali jeho návštevu.

„Drahí bratia, sestry, nastal čas rozlúčiť sa s vašou krajinou. Pri tejto eucharistii som vzdával Bohu vďaky za to, že mi umožnil prísť medzi vás, ako aj za to, že som mohol ukončiť svoju púť v nábožnom objatí vášho ľudu, spoločným slávením dôležitého náboženského i štátneho sviatku vašej patrónky, Sedembolestnej Panny Márie,“ povedal pápež zhromaždeným veriacim.

SITA/AP Photo/Petr David Josek

Svätý Otec sa poďakoval biskupom za prípravu a prijatie, opakovane vyjadril vďačnosť prezidentke a civilným autoritám. "Ďakujem aj všetkým, ktorí rozličným spôsobom spolupracovali, predovšetkým modlitbou, a s radosťou opätovne pozdravujem členov a pozorovateľov Ekumenickej rady cirkví, ktorí nás poctili svojou prítomnosťou. Nosím vás všetkých v srdci, ďakujem všetkým," doplnil pápež.

Po požehnaní veriacich položil pápež František k soche Sedembolestnej Panny Márie zlatú ružu ako dar. Po omši sa presúva zo Šaštína na Letisko M. R. Štefánika v Bratislave, kde sa uskutoční rozlúčkový ceremoniál. Následne odletí do Ríma.

11:22 Do Šaštína prišlo na stretnutie so Svätým Otcom Františkom viac ako 50-tisíc pútnikov

Na svätú omšu s pápežom Františkom prišlo na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, do pútnickeho mesta Šaštín viac ako 50-tisíc ľudí. Informoval o tom prípravný tím návštevy pápeža na Slovensku.

Svätý Otec František slávil svätú omšu na otvorenom priestranstve v blízkosti Baziliky Sedembolestnej Panny Márie. Spolu s ním boli pri oltári aj slovenskí biskupi. Nechýbal medzi nimi ani emeritný arcibiskup Róbert Bezák, ktorého pápež Benedikt XVI. v roku 2012 odvolal z úradu trnavského arcibiskupa. Pápež sa ešte predtým stretol s biskupmi na krátkom modlitbovom stretnutí v šaštínskej bazilike.

9:20 Svätý Otec prišiel do Šaštína, čakajú na neho už desaťtisíce ľudí 

Pred svätou omšou, na ktorej odznie homília od hlavy katolíckej cirkvi, sa stretne ešte s biskupmi.

Svätá omša je naplánovaná so začiatkom o 10.00 h. Sektory pre ľudí sa začali otvárať v utorok (14. 9.) po 22.00 h, aktuálne sú tam už desaťtisíce pútnikov.      Slávnosť sa bude konať v latinskom jazyku. Jednotlivé čítania a čítanie z Evanjelia podľa Lukáša bude prednášané po slovensky. Modlitba veriacich bude po slovensky, anglicky, nemecky, maďarsky a rómsky, nasledovať bude požehnanie rodín. Na záver svätej omše pozdraví pápeža bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský a ľud pozdraví aj Svätý Otec.

Michal Oláh

Omša v Šaštíne sa koná na prikázaný sviatok Sedembolestnej Panny Márie, ktorá je patrónkou Slovenska. Zároveň je streda posledným dňom apoštolskej cesty hlavy katolíckej cirkvi na Slovensku. Od nedele 12. septembra absolvoval bohatý program. Súčasťou bolo ekumenické stretnutie, súkromné stretnutie s členmi Spoločnosti Ježišovej, privítací ceremoniál v Prezidentskom paláci, kde sa následne stretol aj s hlavou SR Zuzanou Čaputovou. V Prezidentskej záhrade zas absolvoval stretnutie s predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomacie, v Katedrále sv. Martina v Bratislave išlo zas o schôdzku s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, katechétmi či seminaristami. V pondelok (13. 9.) navštívil centrum Betlehem, stretol sa židovskou komunitou. Utorok absolvovala hlava katolíckej cirkvi program na východe Slovenska. Po svätej liturgii, ktorú odslúžil v Prešove, zavítal na košické sídlisko Luník IX, kde pozdravil marginalizované komunity. Následne sa stretol s mladými na štadióne Lokomotívy v Košiciach.

Po omši sa pápež František presunie zo Šaštína na Letisko M. R. Štefánika v Bratislave, kde sa uskutoční rozlúčkový ceremoniál. Následne odletí do Ríma.

14. 9. 2021

16:43 Súdy a predsudky zväčšujú vzdialenosti, povedal na Luníku IX

Súdy a predsudky len zväčšujú vzdialenosti, povedal pápež František na košickom sídlisku Luník IX v rámci utorkového stretnutia s rómskou komunitou. Ľudí podľa jeho slov nemožno dávať do schém. Vo svojom príhovore zároveň vyzdvihol pastoračnú a integračnú prácu, ako aj prácu s utečencami a väzňami, ktorí sú na okraji. Podľa neho sa nikto v cirkvi nemôže cítiť ako daný bokom.      „Drahí bratia a sestry, príliš často ste boli predmetom predsudkov a nemilosrdných súdov, diskriminačných stereotypov, hanlivých slov a gest. Vďaka tomu sme sa všetci stali chudobnejšími, chudobnejšími v ľudskosti. Na obnovu dôstojnosti potrebujeme prejsť od predsudkov k dialógu, od uzavretia k integrácii,“ povedal na Luníku IX, kde žijú prevažne Rómovia s tým, že nie je ľahké prekonať predsudky - niekedy ani medzi kresťanmi.

Tam, kde je starostlivosť o osobu, pastoračná práca či trpezlivosť podľa neho časom prichádza ovocie. „Keď sa posilňuje uzavretosť, skôr či neskôr vzplanie hnev," spresnil. Cesta k pokojnému spolužitiu je podľa pápeža Františka integrácia a tento proces sa začína vzájomným poznaním.

Budúcnosť podľa Svätého Otca patrí deťom, pričom sa ich veľké sny nemôžu zlomiť o bariéry. „Chcú rásť spolu s ostatnými, bez prekážok a zabraňovania. Zaslúžia si integrovaný a slobodný život,“ povedal s tým, že pre nich je potrebné robiť odvážne rozhodnutia. „Pre ich dôstojnosť, pre ich vzdelanie, aby vyrastali dobre zakorenené vo svojom pôvode, ale zároveň bez toho, aby videli každú možnosť vylúčenú,“ dodal pápež František.

V rámci svojho príhovoru sa zároveň poďakoval za úsilie pri integračnej práci, ktorá si vyžaduje nemálo úsilia, stretáva sa s nepochopením a nevďačnosťou, dokonca aj v cirkvi. „Drahí kňazi, rehoľníci a laici, milí priatelia, ktorí venujete svoj čas tomu, aby ste svojim bratom a sestrám poskytli všestranný rozvoj. Ďakujem za všetku prácu s tými, ktorí sú na okraji. Myslím aj na utečencov a väzňov. Zvlášť im, ako aj celému väzenskému prostrediu, vyjadrujem svoju blízkosť,“ uviedol pápež.

13:39 Na košický Luník prišlo asi dvetisíc Rómov, na pápeža sa tešia

Na košickom sídlisku Luník IX sa pápež František stretne nielen s miestnymi Rómami, ale aj ďalšími z iných diecéz. Dokopy sa ich na dnešné podujatie zaregistrovalo viac ako dvetisíc.Na piatich autobusoch prišli na Luník ešte pred svätou omšou dopoludnia aj Rómovia z Jarovníc v Sabinovskom okrese. „Prišli sme sa pozrieť na Svätého Otca, pretože sme ho ešte takto na živo nevideli. Chceme od neho dostať a prijať veľa milostí. Je to skvelý človek s dobrým srdcom,“ povedala pre SITA jedna z pútničok, Jana Giňová. 

M. Oláh

Z rovnakej obce zavítala aj mladá rodinka. „Prišli sme pozrieť pápeža. Nie každý bol pápežom, ale tento je naozaj pápežom. Je ním srdcom. Je to nielen pápež, ale aj dobrý človek,“ povedal pre SITA otec rodiny Ivan, ktorý prišiel s manželkou, deťmi aj ďalšími členmi rodiny.Mnohí z prítomných, nielen Rómovia, vyzdvihli prácu saleziánov na tomto sídlisku. „Robia tu veľký kus dobrej a ťažkej roboty a určite prinesie ovocie, verím tomu,“ povedala pre SITA Mária, ktorá pricestovala z Košíc. Aj preto, že činnosť saleziánov pozná a ich komunity navštevuje, si vybrala účasť na podujatí na Luníku IX. namiesto štadióna. „Na povzbudenie je určite dobré, že Svätý Otec príde medzi Rómov,“ ocenila rozhodnutie pápeža prísť do rómskej komunity.

Z obce Lomnička na severe Slovenska prišli na stretnutie so Svätým Otcom veriaci aj s tamojším kňazom Martinom Pasiarom. Na starosti má v rámci pastorácie v tejto obci s prevažne rómskym obyvateľstvom viac ako tritisíc ľudí. Podľa jeho slov tam funguje práca s Rómami trinásť rokov, najmä s deťmi a mladými. Dnes prišiel s osemdesiatkou tých, ktorí sa nechali zaočkovať. Ide prevažne o rodičov s deťmi. „Sami si nepomôžu, potrebujú našu pomoc,“ skonštatoval s tým, že stretnutie s pápežom ich viac ubezpečí, že sú súčasťou Cirkvi a nezabúda sa na nich.

Pozdraviť pápeža prišli aj pútnici z Bardejova, a to na dvoch autobusoch. „Veľmi sa tešíme na Svätého Otca, už sme s ním boli aj v Ríme. Uvidíme, akým slovom nás povzbudí,“ povedala Andrea Drveňáková.

12:03 Pápež v homílii poukázal na význam kríža a vydávanie svedectva

Kresťanstvo bez kríža je svetské a stáva sa neplodným. Krížikov je nespočetne veľa – na krku, v dome, aute, vo vrecku, ale neosoží nám to, ak sa nezastavíme, nezahľadíme na Ukrižovaného a neotvoríme mu srdce. V deň sviatku Povýšenia svätého Kríža to v homílii počas sv. liturgie Jána Zlatoústeho v Prešove, ktorej predsedá, povedal Svätý Otec František.

10:00 Svätý Otec prišiel do Prešova, odslúži liturgiu sv. Jána Zlatoústeho

Svätý Otec František pricestoval do tretieho najväčšieho mesta na Slovensku – Prešova. Božská liturgia svätého Jána Zlatoústeho, ktorej bude predsedať – homília Svätého Otca, bude pred prešovskou mestskou športovou halou od 10.30 h.

V Prešove je podľa organizátorov všetko pripravené. Brány do areálu boli pre pútnikov otvorené od polnoci. Ako povedali, okolo 3.00 h začali prichádzať vo väčšom množstve. Sv. liturgia Jána Zlatoústeho, ktorú bude slúžiť, nie je pápežovi Františkovi neznáma. Ešte ako arcibiskup Jorge Mario Bergoglio, SJ bol totiž ordinárom pre veriacich východného obradu v Argentíne. Ďalšie časti svätej liturgie budú prednášať jednotliví biskupi Rady hierarchov, arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ a sufragánni biskupi vladyka Cyril Vasiľ a vladyka Peter Rusnák.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite