Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nízkou zaočkovanosťou bude trpieť východ Slovenska. Bratislava je na tom lepšie

.daniel Antoni .slovensko

Očkovanie zásadným spôsobom pomáha bojovať proti pandémii covid-19. No Slovensko je na chvoste v očkovaní obyvateľstva v Únii. Najlepšie je na tom Bratislavský kraj a výhoda oproti zvyšku krajiny sa rysuje už teraz.

Nízkou zaočkovanosťou bude trpieť východ Slovenska. Bratislava je na tom lepšie SITA/Jana Birošová Očkovanie vakcínou proti Covidu-19

bratislavský kraj vedie rebríček zodpovedných a 56 percent všetkých obyvateľov je zaočkovaných. Ostatné kraje zaostávajú a najhoršie sú na tom Košický, Prešovský a Banskobystrický, ktoré majú zaočkovanosť na úrovni okolo 38 percent. Zaočkovanosť vylepšujú všeobecne krajské mestá s veľkým počtom obyvateľov. Bratislava má obrovskú výhodu v tom, že seniori nad 65 rokov sú zaočkovaní na 75 percent. Práve seniori sú najohrozenejšia skupina a teda v Bratislavskom kraji sú najviac „v bezpečí“.  

A ako bude vyzerať situácia? Podľa analytika Ivana Bošňáka z iniciatívy Dáta bez pátosu to závisí od dvoch parametrov. Ten prvý je premorenosť, ktorú presne nepoznáme. Podľa oficiálnych štatistík Ministerstva zdravotníctva zachytili PCR testy do 400 tisíc pozitívnych a antigénové testy približne 385 tisíc pozitívnych. Druhý parameter je samozrejme zaočkovanosť, asi polovica populácie nad 12 rokov je zaočkovaná, čo je vyše 40 percent celkovej populácie. Výrazné rozdiely budú medzi regiónmi a tu má najlepšiu perspektívu práve bratislavský región.

Iniciatíva pracuje s hypotézou, že hoci nie je jednoznačné, že pacienti sú tam, kde bola nižšia premorenosť a kde je slabá zaočkovanosť, iné faktory môžu toto tvrdenie potrdzovať. „Je možné povedať, že na rozdiel od minulého roka je veľmi málo výjazdov RZP a pacientov v krajoch, ktoré boli vysoko premorené a sú nadpriemerne zaočkované,” napísali na svojej sociálnej sieti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite