Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Som nevinný. Vyhlásil na súde Dobroslav Trnka

.tasr .daniel Antoni .slovensko

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa postavil pred súd. Prokurátor ho obžaloval z trestného činu, ktorý súvisí s kauzou Gorila. Proces vedie samosudca okresného súdu Bratislava I. Dohodu o vine a treste Trnka odmietol a trvá na tom, že nič neurobil.

Som nevinný. Vyhlásil na súde Dobroslav Trnka TASR/Martin Baumann

podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry sa Trnka dopustil trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa závažnejším spôsobom. Trnka mal dostať od Mariana Kočnera v roku 2007 zvukovú nahrávku, ktorá sa mala týkať korupčnej trestnej činnosti, financovania politických strán a privatizovania štátneho majetku.  Následne mal Trnka nahrávku ukrývať dlhých sedem rokov, keď bol Generálny prokurátor a aj neskôr, keď bol prokurátor. V 2014 mal Kočnerovi nahrávku vrátiť. Podľa obžaloby si nesplnil povinnosť podľa zákona, v zmysle ktorého je prokurátor povinný stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel. Osoby zachytené na nahrávke mohli byť diskreditované.  

Tým, že nahrávku neodovzdal orgánom činných v trestnom konaní,  „zabezpečil Marianovi Kočnerovi exkluzivitu pri dispozícii s uvedenou nahrávkou pri komunikácii s týmito osobami smerujúce k finančnej odplate za túto zvukovú nahrávku a následne prostredníctvom ďalších osôb mali ponúknuť túto nahrávku na predaj J. Haščákovi za odplatu 5  miliónov eur,“ povedal prokurátor na súde. 

trnka je pripravený  

Samotný Dobroslav Trnka tvrdí, že je nevinný a pred súdom dokáže, že dôkazy proti nemu nič nedokážu. „Chcel som na to poukázať, že napriek tomu, že všetky svedecké výpovede ako aj listinné dôkazy smerujú k tomu, že k takému konaniu nedošlo,“ povedal obžalovaný. O Gorile sa dozvedel vtedy, keď aj verejnosť. 

Tvrdí, že sa o kauze Gorila dozvedel v roku 2011 a následne nariadil zriadenie špeciálneho tímu, ktorý sa mal tejto kauze venovať. Dôkazy,  ktoré sa mali získať u Mariana K., nie sú upotrebiteľné pri súdnom procese. Trnkov obhajca vyhlásil, že Gorila je nezákonný dôkaz a teda nemôže byť za to Trnka stíhaný. 

Obžalovaný ďalej pripomenul, že v posledných dňoch rezonuju dve zásadné rozhodnutia. Európsky súd pre ľudské práva vo veci Varga proti Slovenskej republike, kde súd potvrdil, že práva sťažovateľa boli porušené a rozhodnutie generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý zrušil obvinenie Jaroslavovi Haščákovi. Odpovedať na otázky prokurátora a sudcu zatiaľ odpovedať nebude, ale bude sa vyjadrovať k jednotlivým dôkazom.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite