Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žilinka môže mať pravdu, ale ťažko tomu uveriť

.slavomíra Henčeková .slovensko

Keď Generálna prokuratúra rozhodla o prepustení Vladimíra Pčolinského a spol., vynorilo sa veľa otázok, ponúkalo málo uspokojivých odpovedí a celá udalosť mala trpkú príchuť. Kto má pravdu a komu veriť?

Žilinka môže mať pravdu, ale ťažko tomu uveriť TASR/Martin Baumann

kontroverzný Žilinka

Generálny prokurátor Maroš Žilinka bol kontroverzný už z čias pred svojím zvolením, predovšetkým vzťahmi s podnikateľom Gučíkom. Pokračovalo to jeho zvolením s masívnou podporou opozície. Kontroverzná bola aj reorganizácia špeciálnej prokuratúry v neprospech oddelenia extrémistickej prokuratúry bez avizovania tohto zámeru, proaktívne, a nie ideálne formulované protesty proti vyhláškam Úradu verejného zdravotníctva a v nedávnom čase aj disciplinárny návrh na špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Ak je jeho mimoriadnym rozhodnutím oslobodený práve Vladimír Pčolinský, nominant Sme rodina, brat poslanca Petra Pčolinského zo Sme rodina, ktorého poslankyňa nominovala do funkcie samotného Žilinku, sú pochybnosti o objektivite takéhoto rozhodnutia úplne namieste. Ak ich niekto nevidí, tak je buď slepý, alebo ich nechce vidieť.

prvé reakcie

Prvé reakcie na toto rozhodnutie boli preto rôzne. Niektorí presne vedeli, že GP vytiahla von svojich ľudí. Iní, na čele s opozíciou, zase konšpirovali, že všetci stíhaní sú nevinní a že budú prepustení aj ich nominanti. Niektorí sa hnevali, že sa iní hnevajú, aj keď ešte nevideli odôvodnenie rozhodnutia. Ďalší sa hnevali už len za to, že má jedna osoba v rukách takú veľkú moc a že navyše svoje rozhodnutie verejnosti ani nevysvetlila, aj keď sľúbila transparentnosť. Mnohí jednoducho nevedeli, čo sa presne stalo, ale nemali z toho dobrý pocit, cítili hlavne neistotu a stratu zvyškov dôvery v nastolenie spravodlivosti. A ako vždy sa našli aj takí, ktorí si ani nevšimli, že sa niečo stalo, a tým sme my ostatní na chvíľu aj závideli. 

ďalší vývoj

Politici začali vyzývať na verejné vysvetlenie a zverejnenie rozhodnutia, ktoré však už časom kolovalo po internete. Sme rodina sa začala vyhrážať predčasnými voľbami. Zasadla mimoriadna koaličná rada v súvislosti so zrušením § 363 Trestného poriadku, ktorého úpravu predpokladá aj Programové vyhlásenie vlády, ale jeho korekciu opäť raz odmieta Sme rodina. GP zorganizoval tlačovú konferenciu, z ktorej si väčšina odniesla aj tak len to, že na ňu nepustil novinárov niektorých médií s chabou výhovorkou, že nebolo dosť miesta, a to, že na jej začiatku GP jačal, že politici sú nekorektní a nekompetentní a on je jediný spravodlivý a nezávislý a nenechá sa zastrašovať. A potom kolovala údajne anonymná právna analýza, v ktorej bol ako autor wordovského dokumentu označený Daniel Lipšic a Peter Kysel. 

Samotné rozhodnutie GP neznamená, že dané osoby nemôžu byť znova trestne stíhané, a to aj väzobne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite