Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V Bratislave a v Košiciach sa v Deň ústavy konali viaceré protesty

.tasr .redakcia .sita .slovensko

Na viacerých miestach v Bratislave i v Košiciach prebiehajú v Deň ústavy SR protesty, zasahujú aj ťažkoodenci. Účastníci protestujú proti vláde SR, prezidentke SR a opatreniami v súvislosti s covid-19.

V Bratislave a v Košiciach sa v Deň ústavy konali viaceré protesty BORIS NĚMETH

 situáciu v Bratislave aj v Košiciach sme sledovali a priebežne aktualizovali.

  • V Košiciach sa od 15:00 na Hlavnej ulici konali tri rôzne zhromaždenia, z toho dva protesty organizovali politické strany. Jedno zhromaždenie uskutočnilo občianske združenie na vyjadrenie nesúhlasu s protestmi.
  • Protest v Košiciach sa skončil skôr, bol sprevádzaný niekoľkými výtržnosťami.
  • V Bratislave sa protestovalo od 13:00, dav sa presúval po centre Bratislavy, boli obmedzené niektoré linky MHD.
  • V oboch mestách bol potrebný zásah policajných zložiek a zhromaždení sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí. 

20:52 BRATISLAVA: Polícia zadržala celkovo 12 ľudí. Dôvodom boli priestupky proti verejnému poriadku, neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa. Taktiež aj blokovanie dopravy či pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

20:06 BRATISLAVA: Zdravotní záchranári ošetrili počas stredajších protestov v Bratislave tri osoby. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

Išlo o jednu ženu a dvoch mužov. „Žena utrpela úraz hlavy. Bola prevezená do nemocnice. Jeden z mužov mal taktiež poranenú hlavu. Bol ošetrený na policajnej stanici. Prevoz do nemocnice odmietol,“ spresnila Krčová. Druhý muž mal podľa jej slov poranený krk. Záchranári ho odviezli do nemocnice.

19:55 BRATISLAVA: Bratislava 1. septembra (TASR) - Policajní ťažkoodenci postupne po 19.00 h vytlačili protestujúci dav ľudí, ktorý takmer tri hodiny blokoval cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave. Na mieste bolo pripravené aj policajné vodné delo. Použiť ho však nemuseli. Krátko pred 19.30 h sa podarilo opäť obnoviť dopravu v okolí Prezidentského paláca. Pri večernom zásahu zadržala polícia tri osoby.

Polícia pred zásahom niekoľkokrát ľudí vyzvala, aby cestu prestali blokovať a upustili od protiprávneho konania. Polícii sa podarilo ľudí postupne z cesty vytlačiť na chodník pri Prezidentskom paláci. „Policajti opakovane vyzývali účastníkov zhromaždenia, ktorí blokovali križovatku na Suchom mýte. Z dôvodu protiprávneho konania boli následne zo Štefánikovej ulice obmedzené na osobnej slobode tri osoby, ktoré policajti následne eskortovali na policajné oddelenie,“ uviedla bratislavská polícia. Jednou zo zadržaných je aj organizátorka protestov, ktoré sa konali v poslednom období na Hodžovom námestí.

19:02 BRATISLAVA: Policajní ťažkoodenci začali krátko pred 19.00 h postupne vytláčať protestujúci dav ľudí, ktorý už takmer tri hodiny blokuje cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave. Na mieste je aj policajné vodné delo. Polícia pred zásahom niekoľkokrát ľudí vyzvala, aby cestu prestali blokovať a upustili od protiprávneho konania. Protestujúci odmietajú z cesty odísť.

18:45 BRATISLAVA: Polícii sa podarilo sprejazdniť križovatku ulíc Šancová a Námestie Franza Liszta v Bratislave, ktorú zablokovali demonštranti. Obnovené sú už aj premávky liniek mestskej hromadnej dopravy v tomto okolí.

18:30 BRATISLAVA: Polícia zadržala doteraz štyroch ľudí z davu protestujúcich. Dôvodom bolo ich protiprávne konanie. Na sociálnej sieti o tom informuje bratislavská polícia.

Polícia deklaruje, že v hlavnom meste naďalej dohliada na bezpečnosť a verejný poriadok v súvislosti s verejnými zhromaždeniami a situáciu monitoruje. „Na komunikácii s občanmi sa aktívne podieľajú aj policajti antikonfliktného tímu,“ poznamenala polícia.

Pre blokáciu ciest v okolí Hodžovho námestia demonštrantmi podľa polície aj naďalej zostava neprejazdné Suché mýto a okolie Hodžovho námestia. „Vodičov vyzývame, aby sa týmto úsekom vyhli,“ poznamenala polícia.

 18:16 BRATISLAVA: Protestujúci sa presúvajú po centre Bratislavy, dav sa nachádza aj na Šancovej ulici, kde blokuje dopravu. Informuje o tom Denník N.

18:03 BRATISLAVA: Premávka liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Bratislave v oblasti Hodžovho námestia je prerušená z dôvodu blokovania komunikácií účastníkmi protestného zhromaždenia.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite