Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za katastrofické povodne na Slovensku si môžeme často sami

.daniel Antoni .slovensko

Najčastejšie prírodné katastrofy, ktoré trápia Slovensko, sú povodne a sucho. Povodne aj sucho spolu súvisia. Problém je v tom, že za mnohé škody si ľudia môžu sami, lebo nepremýšľajú a nerešpektujú prírodu. A to sa zvykne vypomstiť.

Za katastrofické povodne na Slovensku si môžeme často sami SITA/Obecný úrad Nižná Voľa zničil cestu. Vyliaty potok v obci Nižná Vola

povodne a ochrana pred nimi je komplikovaná problematika. Odborníci sa však zhodujú, že nerešpektovanie prírody a zásahy do vodných tokov často prispievajú k obrovským materiálnym škodám a bohužiaľ aj k stratám na životoch. Práve rešpekt k vodným tokom a znalosti vody v krajine sú nutné.

Teoreticky je to veľmi jednoduché. Keď idem do prírody a prší, viem, že môžem zmoknúť. Keď hrozí v zime lavínové nebezpečenstvo, tak logika hovorí, že sa tam nepôjdem lyžovať. Rovnaké pravidlá by mali fungovať aj vo vzťahu k vodným tokom a výstavbe. Často (takmer vždy) však preváži finančný záujem developerov nad logikou. O megalomanských stavbách socializmu ani nehovoriac. 

Všetky vodné toky majú svoj režim. Hladina sa počas roka mení a každý potok alebo rieka má svoju inundáciu, teda miesto, kde sa nepotrebná voda vyleje a kam vsiakne. Voda jednoducho potrebuje svoj priestor. A ľudia tento priestor narušujú po stáročia. Týka sa to nielen tečúcej vody, ale aj tej stojatej ako sú jazerá alebo močiare. Upravovať, regulovať a vysúšať bez rozmyslu je častý jav na Slovensku. A k tomu sme pridali stavby, či už rôzne vodohospodárske alebo samotnú výstavbu domov. Sami sme si zarobili na problém, často vlastnou hlúposťou a chamtivosťou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite