Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Mojžiš: Ako rozmýšľa o práve laik

.martin Mojžiš .slovensko

Európska komisia zverejnila Porovnávací prehľad EÚ v oblasti justície. Okrem iného sa tam uvádza, ako vníma verejnosť v jednotlivých štátoch EÚ nezávislosť súdov. Na Slovensku považuje súdy za nezávislé menej ako 30 percent ľudí, čo znamená predposledné miesto. To je dobrá správa, alebo zlá?

Martin Mojžiš: Ako rozmýšľa o práve laik BORIS NÉMETH Vychovávala Právnická fakulta UK v 80. rokoch slušných alebo neslušných právnikov? A ako je to dnes?

v skutočnosti je to dobrá správa. Stav slovenského súdnictva vrátane jeho nezávislosti je na žalostnej úrovni a je dobré, že verejnosť si to uvedomuje. Na stránke slovenského Ministerstva spravodlivosti je citovaná veta z dokumentu EÚ, ktorá znie nasledovne: „Výzvou naďalej zostáva zabezpečenie plnej dôvery občanov v súdne systémy členských štátov.” Táto veta je v našom prípade donebavolajúcou hlúposťou.

Slovensko určite nepotrebuje zabezpečovať dôveru občanov v súdy. Slovenské súdnictvo si ako celok dôveru nezaslúži a tak to bude ešte veľmi dlho. Isteže, je dôležité, aby verejnosť čím skôr rozoznala aspoň niekoľkých dôveryhodných sudcov a aby im naozaj dôverovala, ale zreformovať celé súdnictvo, to je beh na veľmi dlhú trať. A to ešte nie sme ani len na štarte.

oplzlý jazyk 

Príčiny neutešeného stavu slovenského súdnictva budú vidieť rôzni odborníci v rôznych faktoch. Ani jeden z týchto faktov pritom nemusí byť tou najhlbšou príčinou. Celkom ľahko sa totiž môže stať, že najzávažnejšie problémy zostávajú pred zrakmi odborníkov skryté. Pretože niektoré veci sú zblízka takmer neviditeľné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite