Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kto je Chaviva Reiková? Prezidentka ocenila hrdinku zavraždenú nacistami

.daniel Antoni .slovensko

Prezidentka Zuzana Čaputová vyznamenala významné osobnosti. Medzi nimi je Chaviva Reiková, ktorá bojovala v druhej svetovej vojne a stala sa hrdinkou dvoch štátov - Slovenskej republiky a Izraela.

Kto je Chaviva Reiková? Prezidentka ocenila hrdinku zavraždenú nacistami Facebook/ Slovenská židovská obec na Slovensku Chaviva Reiková v uniforme.

zuzana Čaputová udelila Chavive Reikovej Rad Ľudovíta Štúra III. triedy in memoriam za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu. Ocenenie prebrala neter Chavivy Reikovej 27.júla 2021. 

Kto bola táto žena, ktorá používala niekoľko mien? Roky sme o nej na Slovensku vedeli málo, dnes s úžasom objavujeme jej inšpiratívny odkaz.

Narodila sa ako Marta Reiková 22. júna 1914 v obci Nadabula (dnes súčasť Rožňavy) do chudobnej židovskej rodiny. Vyrastala v Radvani (dnes súčasť Banskej Bystrice). Strednú obchodnú školu nedokončila kvôli nedostatku peňazí.

V 30. rokoch vystriedala niekoľko pracovných pozícii. Pridala sa k sionistickej organizácii Hašomer Hacair a prijala nové hebrejské meno Chaviva (Ľúbezná). V roku 1938 sa presťahovala do Bratislavy, kde bola svedkom silnejúcej antisemitskej politiky. V Bratislave pracovala pre sionistické hnutie a pomáhala s vysťahovaním Židov do Palestíny (vtedy britské mandátne územie). Vyzeralo to, že jej osud je na území mimo Slovenska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite