Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Panel zdravotníckych expertov: Smatana, Vlachynský, Zachar a Pramuk o akútnom a potenciálne fatálnom nedostatku zdravotníkov

.šimon Jeseňák .slovensko

Už minimálne desať rokov vieme o tom, že Slovensko trpí akútnym nedostatkom lekárov a sestier. Čo by sme mali urobiť pre to, aby sa stabilizovala situácia v zdravotníctve a aké kroky by sa mali podniknúť, aby sa na Slovensko vrátili lekári a sestry zo zahraničia. A aj tom, či nastal čas na príliv zdravotníkov z tretích krajín.

Panel zdravotníckych expertov: Smatana, Vlachynský, Zachar a Pramuk o akútnom a potenciálne fatálnom nedostatku zdravotníkov SITA/Svet zdravia Trebišov

ako by sme mali riešiť alebo riešime problém nedostatku zdravotného personálu (lekárov, sestier a iného zdravotného personálu)?

Dušan Zachar: Je na to viacero opatrení, nie je jedno zázračné. Treba si tiež uvedomiť, že o nedostatku zdravotníckeho personálu sa hovorí aj vo vyspelej Európe. Podľa medzinárodného porovnania, ak berieme do úvahy pomer príjmu lekára k k priemernému platu v národnom hospodárstve, tak to na Slovensku vôbec nie je zlé. Samozrejme, existujú rozdiely medzi jednotlivými zdravotníckymi profesiami, ale už aj zdravotné sestry, najmä tie v nemocniciach, zarábajú viac ako je národný priemer v hospodárstve Slovenska. Odmeňovací systém však nemotivuje, nepodnecuje k zvyšovaniu kvality a efektívnosti, betónuje stagnujúci stav, čo môže odrádzať excelentných pracovníkov k zotrvaniu na Slovensku, resp. k väčšej snahe niečo zlepšovať či meniť. 

K tomu sa pridružujú často nedobré podmienky a atmosféra na pracovisku, ťažšia možnosť napredovania a profesijnej sebarealizácie. Je nevyhnutné prekopať organizáciu práce, jednotlivé kompetencie, procesy, lebo v našom zdravotníctve prichádza k obrovským neefektívnostiam – napríklad na mnohé úkony, vrátane administratívnych, využívame zbytočne kvalifikovaných pracovníkov, pričom to hravo zvládne aj nižší zdravotnícky personál. Vhodné by bolo systémovo zavádzať plnohodnotné formy telemedicíny, integrovanej zdravotnej starostlivosti a presun väčšieho podielu zdravotnej starostlivosti z akútnych nemocníc do následnej ambulantnej a domácej starostlivosti. Mali by sme zjednodušiť a uvoľniť pravidlá pri príchode a začleňovaní zdravotníkov zo zahraničia do našich zariadení a pod. 

Martin Smatana: Nedostatok zdravotníkov má dve roviny. Prvá je absolútna, čiže nám chýba veľký počet lekárov, sestier, či už do minimálnych personálnych normatívov, alebo do priemerov medzinárodných štatistík. Druhá je štrukturálna, čiže máme napríklad veľký nepomer medzi počtom všeobecných a špecializovaných lekárov, čo je aj podľa Európskej komisie jeden z najväčších problémov nášho ambulantného sektora. Ani jedna rovina sa nedá vyriešiť za rok či dva. „Vychovanie“ atestovaného lekára trvá aj 10 rokov, sestry 5 – 7.

Neexistuje jednoduchý recept, ako vyriešiť nedostatok personálu. Situácia je až príliš vážna na to, aby sme mali nejaký jednoduchý všeliek. Je preto potrebné kombinovať viaceré opatrenia, ktoré by som delil do dvoch skupín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite