Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zo slovenských peňaženiek zmiznú peniaze. Komu to prospeje?

.daniel Antoni .slovensko

Tie otravné centové mince poznáme všetci. Bežne v peňaženke zavadzajú a keď treba pár centov doplatiť, práve vtedy pár centov chýba. Medenáky však spôsobujú aj väčšie problémy a ministerstvo financií má plán - zaokrúhľovať cenu nákupu.

Zo slovenských peňaženiek zmiznú peniaze. Komu to prospeje? SITA/Ľudovít Vaniher Guvernér NBS Peter Kažimír

nedá sa to síce povedať o väčšine nápadov vlády, ale napodiv tento má logiku. Ministerstvo financií Slovenskej republiky (MFSR) chystá právnu úpravu, ktorá ovplyvní používanie malých jedno- a dvojcentových mincí. Cena nákupu sa bude zaokrúhľovať.

Ale pozor! Ak bude zákazník platiť kartou, všetko zostane po starom. Zmena sa má týkať iba platby v hotovosti.

Fungovať to bude takto: zákazník nakúpi a ak bude chcieť zaplatiť v hotovosti, cena sa zaokrúhli „matematickým spôsobom, ktorý je neutrálny, spravodlivý pre obe strany, čiže pre obchodníka aj kupujúceho.“

Ministerstvo financií si to predstavuje tak, že sa bude zaokrúhľovať na päťcentové intervaly, buď hore alebo dole. Pár príkladov - pri nákupe v hodnote 10,32 eur sa bude reálne platiť 10,30 eur. Pri nákupe 8,48 eur bude výsledná suma 8,50 eur. Pri platbe do 5 centov MFSR navrhuje zaokrúhliť platbu na 5 centov. Ministerstvo financií finišuje s legislatívnym návrhom, ale na túto nenáročnú matematiku zatiaľ máme čas. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite