Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zachráni Slovensko plán obnovy alebo to budú vyhodené peniaze? Ak sa peniaze rozkradnú, bude to hanba

.daniel Antoni .slovensko

Slovenský plán obnovy dostal zelenú a Slovensko dostane veľa peňazí. Túto dobrú správu prišla zvestovať predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. Premiér Eduard Heger aj prezidentka Zuzana Čaputová ju privítali, na foto sa všetci usmievali. Idylka. Či bude aj prax taká idylická, to sa ešte uvidí.

Zachráni Slovensko plán obnovy alebo to budú vyhodené peniaze? Ak sa peniaze rozkradnú, bude to hanba SITA/Jana Birošová Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen a predseda vlády SR Eduard Heger počas tlačovej besedy v rámci stretnutia vo Vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave pri príležitosti návštevy predsedníčky EK na Slovensku.

granty, granty a ešte raz granty. Európska komisia (EK) prijala pozitívne posúdenie Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky a to znamená, že Slovensko bude môcť minúť 6,3 miliardy eur z grantov EÚ na podporu obnovy a odolnosti. Peniaze na ambiciózny plán sa vyčlenili na boj proti dopadom pandémie Covid-19.

Dobrá správa je, že Slovensko stihlo plán odovzdať v riadnom termíne a EK ho nezmietla zo stola ako nepoužiteľný paškvil. „Intenzívne prípravy tohto plánu sú predzvesťou úspešnej implementácie,“ nešetril optimizmom podpredseda EK Valdis Dombrovskis. O mesiac sa dozvieme, či návrh prijme aj Rada Európskej únie. 

 Europoslanec za stranu Spolu Vladimír Bilčík súhlasí, že náš plán je ambiciózny, dokonca sme boli rýchli v jeho odbornej a politickej príprave . Bude však nutné, aby sa celý naplnil. „Čiastočné plnenie by som považoval za neúspech a premárnenú príležitosť. Sú to peniaze, ktoré musíme vyčerpať zmysluplne,” uviedol pre .týždeň. Bilčík predpokladá, že to bude náročné a všetci volení zástupcovia, médiá i občianska spoločnosť by tento proces mali priebežne a podrobne sledovať.

stabilita Igora Matoviča bude kľúčová

Prvé riziko vidí Bilčík v stabilite vlády, keďže musia v stanovenom čase prechádzať parlamentom i vládou dôležité rozhodnutia. „Predčasné voľby by realizáciu plánu obnovy výrazne skomplikovali. Druhé riziko je v manažmente - slovenské vlády boli vždy lepšie v písaní plánov ako v ich plnení,“ upozorňuje Bilčík. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite