Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Mojžiš: Vojna policajtov

.martin Mojžiš .slovensko .politika

Podľa minulotýždňového vyjadrenia ministra vnútra je v krajine na vzostupe policajná kriminalita. To povedal nemecký minister vnútra. Náš minister vnútra má iné starosti. Nielen kriminalitu, ale priam vojnu policajtov. Ale nevníma to ako svoje starosti. Tak ďaleko on totiž nedovidí.

Martin Mojžiš: Vojna policajtov DANO VESELSKÝ/TASR Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) čelí pokusom o odvolanie a konfliktom policajných zložiek, medzi ktorými pravdepodobne prebieha súboj o vplyv.

o Matovičovej koalícii sa zvykne hovoriť, že okrem všetkých negatív má aj jedno pozitívum – dala voľnú ruku polícii. Toto pozitívum však v skutočnosti môže byť len triviálnym dôsledkom jedného z najväčších negatív vlády národného diletantizmu. Dôsledkom poľutovaniahodnej neschopnosti riadiť kľúčový rezort a robiť v ňom rozumnú personálnu politiku. V takom prípade nemajú voľnú ruku len čestní a schopní policajti, ale aj tí druhí. A vtedy je konflikt nevyhnutný.

 V súčasnej slovenskej polícii totiž nemôžu dve skupiny policajtov – ktorých pre jednoduchosť môžeme nazývať tí lepší a tí horší – koexistovať vedľa seba. Pretože tí lepší musia nevyhnutne skôr či neskôr (a skôr skôr ako neskôr) ísť po tých horších. A preto musia tí horší ísť zhruba rovnako rýchlo po tých lepších. Hovorí sa tomu pud sebazáchovy.

Na rozdiel od Nemecka, kde minulý týždeň rozpustili jednu zásahovú policajnú jednotku pre podozrenia z extrémizmu, na Slovensku ide v polícii o podstatne dôležitejšie veci. V zásade sa dá povedať, že tento konflikt a jeho výsledok rozhodne o ďalšom smerovaní krajiny alebo ho aspoň výrazne ovplyvní. Nie preto, že by si to niekto tak želal. Preto, lebo tak sú karty rozdané. A nedá sa s tým nič robiť.

oni

Ak niekto vedie krajinu spôsobom, akým ju viedol Robert Fico, tak na ministerstve vnútra musí mať niekoho, kto ho vedie spôsobom, akým ho viedol Robert Kaliňák. Inak sa to jednoducho nedá. Niekto ako Kaliňák je nutnou podmienkou hocikoho ako Fico. Výsledkom je, že vo vedení polície smeráckeho typu musia byť prakticky samí zločinci. A ich ľuďmi musí byť polícia prerastená odhora až nadol.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite