Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vicepremiér proti samosprávam

.daniel Antoni .slovensko

Kde bolo, tam bolo, schyľovalo sa v malebnej krajine k parlamentným voľbám. Predseda nemenovaného hnutia sľúbil voličom, že vyrieši pálčivú otázku. Sľúbil, že postaví mnohotisíc nájomných bytov pre bežných ľudí. Sľub na voličov zabral a Sme rodina sa stala druhou najsilnejšou stranou vládnej koalície. Posun nastal, keď nominanti Sme rodina predstavili novú legislatívu. Mnohých dvihlo zo stoličky, ale od jedu.

Vicepremiér proti samosprávam SITA/Kancelária Národnej rady SR

podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý spolu s ministrom dopravy a výstavby Andrejom Doležalom predložili zákony o územnom plánovaní a výstavbe, aby neutešený stav zlepšili, zrýchlili a znížili počet konaní. Nová legislatíva má za cieľ nahradiť starý stavebný zákon a priniesť nové nápady pre  územné plánovanie a povoľovací proces stavieb. Tretí Holého návrh sa venuje kompetenciám a organizácii vlády a štátnej správy. „Altruizmus“ nominantov Sme rodina však zatienila kritika z niekoľkých strán.

Návrhy týchto zákonov sú dôležitá a komplexná právna oblasť. Týkajú sa mnohých dotknutých účastníkov stavebného konania, či už ide o samosprávy,  úrady, ale aj stavebníkov či developerov. Prvá vážna výčitka na adresu návrhov zákonov je, že chýbala široká diskusia.

právny paškvil alebo zámer?

Podľa právničky Evy Kovačechovej z Via Iuris bola príprava nových zákonov neštandardná. Nebola zverejnená predbežná informácia na portáli slov-lex, ani sa nevyhotovil legislatívny zámer, ktorým by sa zaoberala vláda. Návrhy zákonov išli rovno do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) a prekladateľ určil najkratšiu lehotu na pripomienkovanie, 15 pracovných dní. „Považujeme to za nehorázne pri takejto dôležitej legislatíve a takej zásadnej zmene, ako pripravil úrad podpredsedu vlády,” napísala právnička pre .týždeň. MPK sa končí 26. mája.

Podľa Holého kancelárie sa pri príprave vychádza z návrhov  zákonov a nadväzuje na návrhy zákonov, ktoré prešli už celým procesom a boli predložené na schválenie vláde. „Z týchto predpisov najmä v oblasti výstavby preberáme väčšinu vyrokovaných tém a oblastí. Zákony sa menia v súvislosti s navrhovaným ústredným orgánom štátnej správy, zvýšenou elektronizáciou a digitalizáciou procesov a ďalšou optimalizáciou konaní. Všetky priamo dotknuté skupiny však boli súčasťou pracovných rokovaní, ich podnety, ako aj všetky podnety zaslané na Úrad vlády sme vyhodnocovali a tie, ktoré sa ukázali ako dôvodné alebo ešte sa v procese prípravy k ním vrátime na základe pripomienok z MPK, budú aj zohľadnené a zapracované,” píše sa v stanovisku pre .týždeň. Zo stanoviska sme sa nedozvedeli, koľko všetky zmeny budú stáť. Lacné to nebude. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite