Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéf špecializovaného trestného súdu Hrubala: Fico prekračuje hranice, ktoré sú minimálne etického charakteru

.tasr .slovensko

Prax Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v rozhodovaní o vzatí obvinených do väzby je relatívne konzistentná. Predseda ŠTS Ján Hrubala to uviedol na pondelkovom brífingu. Vyhlásil, že nepociťuje potrebu limitovania kolúznej väzby. Tvrdí, že súd musí vždy uvažovať a aj uvažuje o nahradení väzby, ak pretrvávajú jej dôvody. Prípad advokáta Martina R., ktorého Ústavný súd nariadil prepustiť z väzby, považuje za výnimku.

Šéf špecializovaného trestného súdu Hrubala: Fico prekračuje hranice, ktoré sú minimálne etického charakteru SITA/Branislav Bibel

hrubala zdôraznil, že v roku 2021 zatiaľ ŠTS rozhodol o vzatí do väzby v 35 zo 45 žiadostí. V roku 2020 vyhovel 87 zo 112 žiadostí prokurátora. „Nič dramatické sa v roku 2020 a ani v roku 2021 nedeje. Prax nášho súdu je relatívne konzistentná,“ podotkol. ŠTS rozhodoval od roku 2010 celkovo o 647 návrhoch prokurátora na vzatie obvineného do väzby. Vyhovel mu v 482 prípadoch. „Približne v 30 percentách prípadov väzbu buď nahradíme, alebo konštatujeme, že neexistujú dôvody väzby,“ zhrnul predseda ŠTS.

Považuje za potrebné vzdelávanie verejnosti a vysvetľovanie postupov, ktoré v justícii fungujú. Volá po vecnej kritike, ktorá sa zakladá na pravdivých faktoch. „Aj bez toho, aby zákonodarca čokoľvek urobil s väzbou, uprednostňujeme náhradu väzby a keď sa to čo i len trochu dá, nepovažujeme za potrebné brať do väzby.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite