Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo bude nasledovať po stopnutí AstraZenecy. Namiesto nej dostanú Pfizer/BioNtech, onedlho si ľudia budú vyberať

.tomáš Zemko .tasr .slovensko

Namiesto vakcíny AstraZeneca bude Pfizer/BionTech a od prvého júna bude možnosť výberu – dokonca už aj so Sputnikom.

Čo bude nasledovať po stopnutí AstraZenecy. Namiesto nej dostanú Pfizer/BioNtech, onedlho si ľudia budú vyberať SITA/Úrad vlády SR

slovensko v utorok pozastavilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca pre ľudí, ktorí ju majú dostať po prvý raz. 

Hlavné dôvody pozastavenia súvisia aj s úmrtím 47-ročnej ženy, ktoré sa stále prešetruje, ale hlavným dôvodom bolo, že máme aktuálne málo vakcín od tejto spoločnosti. Na margo pozastavenia očkovania prvou dávkou látky od spoločnosti AstraZeneca šéf rezortu zdravotníctva uviedol, že jedným z menej závažných dôvodov je úmrtie, ktoré sa stále prešetruje. „Hlavný dôvod je, že tých očkovacích látok nie je dostatok, “ povedal. Osoby, ktoré majú mať druhú dávku tejto vakcíny, ju dostanú.

namiesto Astry Pfizer/BionTech

Príčina úmrtia stanovená pitvou súvisela s trombózou mozgových žilových sínusov, ktorá patrí medzi možné zriedkavé nežiaduce účinky danej vakcíny, konštatuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Genetickým vyšetrením boli zároveň u pacientky zistené poruchy zrážanlivosti krvi. Vzhľadom na existenciu genetickej predispozície k trombofilnému stavu, súvis medzi očkovaním vakcínou od AstraZeneca a následnou trombózou žilového sínusu stanovil ŠÚKL ako pravdepodobný.

Ak ste boli zaočkovaní prvou dávkou vakcíny AstraZeneca, príde vám termín aj na druhú dávku. Všetci, ktorí sú objednaní na prvú dávku vakcíny od AstraZeneca, dostanú vakcínu od spoločnosti Pfizer. Na prvú dávku očkovania AstrouZenecou je v najbližších dňoch pridelený termín 1183 ľuďom, spresnilo Národné centrum zdravotníckych informácií.

Do 6. mája bolo podľa údajov liekového regulátora na vakcínu od AstraZeneca z celkových takmer 450-tisíc podaných dávok hlásených vyše 2 200 hlásení, z toho 125 závažných a jedno úmrtie.

Naproti tomu z celkových vyše milióna 125-tisíc podaných dávok od Pfizeru/BionTechu bolo hlásených 1718 hlásení, z toho 104 závažných a 1 úmrtie.

Vakcína/Počet hlásení (do 6. mája)

Comirnaty (Pfizer/BioNTech) / 1 718 hlásení (104 závažných, z toho 1 úmrtie)

COVID-19 Vaccine Moderna / 249 hlásení (15 závažných, z toho 1 úmrtie)

Vaxzevria (AstraZeneca) / 2 213 hlásení (125 závažných, z toho 1 úmrtie)

Neuvedený názov (informácie boli dožiadané) 16 hlásení

Zdroj: NCZI

celkový kontext je dôležitý

ŠÚKL pre .týždeň tvrdí, že síce je Vaxzevria od AstraZeneca účinným nástrojom prevencie proti covidu, treba však „prehodnotiť jej používanie tak, aby sa minimalizovali možné riziká“. Zdôrazňuje, že celkový pomer prínosov a rizík vakcíny aj naďalej zostáva pozitívny. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite