Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Exminister zdravotníctva Rudolf Zajac: Zdravotníci povýšili Hippokratovu prísahu na doteraz nepoznaný piedestál

.šimon Jeseňák .slovensko

Do očkovania spadá tiež kauza Sputnik V. Bude potrebné dostatočne analyzovať, čo sa vlastne stalo a kto za to zodpovedá. Jedno dnes vieme isto, že Igor Matovič v klamaní prekonal aj Vladimíra Mečiara a to je už čo povedať. Tvrdí exminister zdravotníctva Rudolf Zajac.

Exminister zdravotníctva Rudolf Zajac: Zdravotníci povýšili Hippokratovu prísahu na doteraz nepoznaný piedestál Boris Németh

rok pandémie na Slovensku. Aké ponaučenie si z toho slovenské zdravotníctvo zobralo? Osem odborníkov zo zdravotníctva odpovedá na sedem otázok s cieľom zistiť, či sa nám podarilo využiť krízu na to, aby sme našli spôsob, ako zlepšiť zdravotníctvo. Odpovedajú dvaja exministri zdravotníctva, šéf súkromnej zdravotnej poisťovne, dvaja analytici, poslankyňa, členka predstavenstva súkromnej poisťovne a generálny riaditeľ súkromnej siete polikliník.

Prečítajte si prvý zo série článkov. Odpovedá exminister zdravotníctva Rudolf Zajac.

vyzerá to tak, že postupne odznieva druhá vlna pandémie covid-19. Aké problémy odhalila a zvýraznila pandémia v našom zdravotníctve?

V zásade možno povedať, že pandémia odhalila dva druhy problémov. Prvý je neexistencia krízového manažmentu. Je pravdou, že sme v  roku 2005 novelizovali ústavu (aby sa mohol vyhlasovať núdzový stav aj počas pandémie), vytvorili sme pandemickú komisiu ako poradný orgán vlády, našli sme mechanizmus, ako aktivizovať bezpečnostnú radu vlády, vytvorili manuály a postupy, vrátane zapájania štátnych hmotných rezerv. Smutné je, že od roku 2006 nik v tomto smere nepohol ďalej ani prstom, jednoducho ako keby riziko pandémie neexistovalo. 

Všetky vlády, ktoré prišli po druhej Dzurindovej vláde, sa na to v podstate  vykašľali. Koniec pôsobenia vlády Petra Pellegriniho, ktorý mal iba to šťastie, že skončil skôr, ako sa rozbehla vážna vlna, ktorou bola zatiaľ tá druhá a celkom beztrestne zmizol z obehu. Odovzdal republiku absolútne nepripravenú, bez ochranných pomôcok, bez zásob, bez dezinfekcie a bez schopnosti reagovať.  Situáciu tiež výrazne zhoršilo voluntaristické pôsobenie predsedu vlády Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktoré sa naplno prejavilo počas druhej vlny. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite