Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poučenie z pandémie pre Rašiho z Hlasu: Nezvládnutá vakcinácia len potvrdzuje, že hlavný problém je v manažmente

.šimon Jeseňák .slovensko

Exminister zdravotníctva Richard Raši hodnotí ako sme zvládli druhú vlnu pandémie, proces očkovania a ako sme pripravení na potenciálnu tretiu vlnu pandémie.

Poučenie z pandémie pre Rašiho z Hlasu: Nezvládnutá vakcinácia len potvrdzuje, že hlavný problém je v manažmente Boris Németh

rok pandémie na Slovensku. Aké ponaučenie si z toho slovenské zdravotníctvo zobralo? Osem odborníkov zo zdravotníctva odpovedá na sedem otázok s cieľom zistiť, či sa nám podarilo využiť krízu na to, aby sme našli spôsob, ako zlepšiť zdravotníctvo. Odpovedajú dvaja exministri zdravotníctva, šéf súkromnej zdravotnej poisťovne, dvaja analytici, poslankyňa, členka predstavenstva súkromnej poisťovne a generálny riaditeľ súkromnej siete polikliník.

Prečítajte si 7. zo série článkov. Odpovedá exminister zdravotníctva Richard Raši.

Prečítajte si aj odpovede od:

vyzerá to tak, že postupne odznieva druhá vlna pandémie covid-19. Aké problémy odhalila a zvýraznila pandémia v našom zdravotníctve? 

Iste má zmysel analyzovať slabé miesta zdravotníckeho systému, lebo vždy bude niečo v systéme najslabšie a práve to treba zlepšovať. Ale zdravotnícky systém v zásade v skúške koronou obstál. Zvládol reprofilizáciu tisícok lôžok, v reálnom čase boli v nemocniciach odstraňované úzke miesta zdravotnej starostlivosti a mnohí lekári a zdravotníci podávali až nadľudské výkony. Problematický bol manažment zdravotníctva – neschopnosť ministerstva priebežne zabezpečiť a usmerniť domácu liečbu pacientov s kovidom, čo by znížilo tlak na nemocnice, problémy pri umiestňovaní pacientov do nemocníc, keď boli niektoré nemocnice preplnené a iné mali prázdne lôžka, alebo možno najtypickejší príklad pandemický plán ministra Krajčího, ktorý samo ministerstvo porušilo snáď týždeň po jeho slávnostnom uvedení do života a odvtedy ho už nikdy nikto nedodržiaval.

hovorí sa, že kríza je zároveň príležitosťou. Využili sme krízu na zlepšenie nášho zdravotníctva?

Táto kríza ukázala, že koncepčne sme boli po materiálnej stránke slušne pripravení – doplniť bolo treba iba moderné pľúcne ventilácie, ktorých by sme bez pandémie až také množstvo reálne nepotrebovali. Čo nebolo dokonalé, boli niektoré procesy, počínajúc neschopnosťou pravdivo reportovať o nakazených a chorých, cez neschopnosť platiť zdravotníkom príplatky včas až po rezignovanie na akúkoľvek podporu ambulantnej liečby COVIDu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite