Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarsko a Poľsko ako príklad pre Matoviča. Štedré dotácie pre rodiny a deti, podarilo sa im zvýšiť pôrodnosť?

.tomáš Zemko .slovensko

Expremiér Igor Matovič pred pár dňami znovuotvoril debatu o podpore pôrodnosti na svojom Facebooku. Zatiaľ oficiálne nepredstavil žiadny prepočítaný finančný plán, no prehlásil, že by rád videl dotáciu 200 eur na dieťa pracujúcich rodičov. Nasledoval by tak výrazné prorodinné dotácie a stimuly, ktoré zaviedli dávnejšie Maďari a Poliaci. Ako sa im v praxi podarilo pohnúť s pôrodnosťou?

Maďarsko a Poľsko ako príklad pre Matoviča. Štedré dotácie pre rodiny a deti, podarilo sa im zvýšiť pôrodnosť? Facebook/Ministerstvo financií

debata o zvyšovaní pôrodnosti nie je nová a finančne stimulujú nové bábätká viaceré krajiny. Pre príklady nemusíme chodiť ďaleko, pretože Maďarsko a Poľsko zaviedli pred pár rokmi štedré dávky majúce za cieľ zvýšenie pôrodnosti. Ponechajme nateraz bokom rétoriku, ktorou sa pri tejto téme zakrývajú obidve konzervatívne garnitúry a pozrime sa na čísla.

maďarsko

Viktor Orbán vládne v Maďarsku už takmer 11 rokov nepretržite a za túto dobu jeho administratíva premietla do praxe viacero prorodinných opatrení. Opäť ponechajme bokom rétoriku maďarského autoritárskeho politika a pozrime sa, čo zaviedla jeho vláda.

Už v roku 2011 a 2012 zaviedli podľa Institute for Family Studies (IFS) daňové úľavy pre rodinu v závislosti od počtu detí – čím viac detí, tým väčšie úľavy.

V roku 2015 vláda zaviedla dotácie na kúpu alebo postavenie si domov v závislosti od počtu detí – čím viac, tým väčšia dotácia. Napríklad pár s tri a viac deťmi mohol dostať  a zhruba 36-tisíc eur na nový dom. Dokopy tak podľa IFS si rodina s najmenej tromi deťmi mohla prilepšiť v rozmedzí od 50- do 80-tisíc eur.

Na začiatku roka 2019 Orbán ohlásil ďalšie opatrenia medzi ktoré patrilo, že ženy s minimálne štyrmi deťmi nebudú platiť žiadnu daň z príjmu, mladé páry dostanú bezúročné pôžičky až do výšky 36-tisíc eur a v prípade, že dosiahnu tri deti, celkovo sa zrušia. Medzi ďalšie patrilo vytvoriť 21-tisíc miest v škôlkach v priebehu troch rokov, vyše dve miliardy eur investícií do zdravotníckeho systému či ďalšie dotácie na bývanie alebo dokonca podporu na núk sedem miestnych vozidiel.

Orbán išiel ešte ďalej a na začiatku minulého roka de facto „znárodnil“ pôrodné kliniky, ktoré označil za „národne a strategicky dôležité“, aby poskytovali služby zadarmo obyvateľom.

poľsko

U severných susedov vládne konzervatívna strana Právo a spravodlivosť od konca roka 2015. Približne o rok neskôr sa zaviedla politiku, ktorá dostala prezývku +500 a znamenala 500 poľských zlotých (asi 110 eur) za mesiac na každé druhé a následné dieťa a tiež pre chudobné rodiny s jedným dieťaťom. Výška príspevku sa rovnala v tom čase zhruba tretine minimálnej mzdy. Od polovice roka 2019 sa tento program rozšíril na platby za každé dieťa. Išlo o masívnu podporu rodín s deťmi a o dopadoch ekonómovia v súčasnosti diskutujú.

Pozrime sa ešte, koľko na rodinnú politiku vydáva Maďarsko z podielu celkových sociálnych výdavkov. Sem spadá podpora s nákladmi na tehotenstvo, pôrod, detskú starostlivosť a starostlivosť o ďalších členov rodiny. V roku 2010 to bolo 13 percent a v roku 2019 to bolo necelých 12 percent.

Výdavky Poľska na rodinu ukazujú iný príbeh. Za rovnaké obdobie sa zvýšili o takmer sto percent – z takmer 7 percent na zhruba 13 percent.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite