Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Plán obnovy napumpuje miliardy do životného prostredia. Aké bude Zelené Slovensko?

.daniel Antoni .slovensko .spoločnosť

Cieľom Plánu obnovy a odolnosti SR (PO) je modernizovať Slovensko a pružne reagovať na klimatickú zmenu v súlade s pravidlami EÚ. Jeho oblasť Zelené Slovensko má päť komponentov.

Plán obnovy napumpuje miliardy do životného prostredia. Aké bude Zelené Slovensko? MARTIN BAUMANN/TASR 9. marec 2021 Bratislava: Minister životného prostredia Ján Budaj počas tlačovej konferencie o prioritách envirorezortu v Pláne obnovy.

.konkrétne sú to Obnoviteľné zdroje a energetické siete, Zelená obnova budov, Udržateľná doprava, Dekarbonizácia priemyslu a Adaptácia na zmenu klímy. Okruhy spolu súvisia a platiť má zásada „výrazne nenarušiť”, teda šetriť životné prostredie. Transformácia má byť zelená, inteligentná a digitálna, projekty majú byť efektívne vrátane administratívy a dotknutých inštitúcií. Plán ráta s rastom zamestnanosti a s tým, že celý „cirkus“ bude nakoniec rentabilný.

už „len“ rozumne investovať

Europoslanec Michal Wiezik sa vyjadril, že plán je pripravený dobre a v súlade s líniou EÚ: „Konkrétne v kapitole zelená ekonomika s 37-percentnou alokáciou prostriedkov vidím viaceré prvky s potenciálom systematickej zmeny a dlhodobým ekonomickým aj ekologickým efektom.“ 

Poslanec za SaS a krajinný inžinier Radovan Kazda, naopak, nevidí v pláne obnovy zmysel, EÚ podľa neho nepotrebuje investičný stimul na pomoc s pomerne miernym prepadom zamestnanosti a hospodárstva.

Zelené Slovensko bude stáť vyše dve miliardy eur. Peniaze treba „iba“ rozumne investovať. V energetike sa plánujú používať obnoviteľné zdroje energie. Výroba čistej energie (elektrina a teplo) sa zabezpečí investíciami do nových výrobných kapacít, ako sú vodné a slnečné elektrárne, elektrárne na biomasu, vyrábať sa má aj vodík.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite