Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rímskeho cisára, ktorý bojoval na Slovensku s barbarmi, si uctí Slovenská pošta známkou

.daniel Antoni .slovensko

Územie dnešného Slovenska sa v staroveku dostalo do susedstva mocnej Rímskej ríše. Okolie Dunaja Rímska ríša priamo ovládala. Na sever od Dunaja žil germánsky kmeň Kvádov, ktorý sa spolu s ďalšími barbarmi odhodlali zaútočiť na Rímsku ríšu. Trúfalosť barbarov potrestal rímsky cisár Marcus Aurelius, ktorý územie dnešného Slovenska navštívil a od jeho narodenia uplynulo presne 1900 rokov.

Rímskeho cisára, ktorý bojoval na Slovensku s barbarmi, si uctí Slovenská pošta známkou FB/Slovenská pošta

marcus Aurelius pochádzal z váženej rímskej rodiny, ktorá mala politiku v krvi. Narodil sa 26. apríla roku 121 nášho letopočtu. Cisár Antoninus Pius mu dal za manželku svoju dcéru Faustinu a stal sa jeho nástupcom na tróne. V roku 161 sa Marcus Aurelius stal posledným vládcom z dynastie adoptovaných cisárov, jeho spoluvládca bol Lucius Verus, ktorý zomrel v roku 169. 

Do roku 177 vládol sám a do svojej smrti v roku 180 bol jeho spoluvládcom syn Commodus. Marcus Aurelius bol dobrý vládca a svojou vládou si vyslúžil prezývku Filozof na tróne. Problematickí boli jeho spoluvládcovia, ktorí radšej hýrili, ako sa venovali vláde. 

Hoci bol Marcus Aurelius čestný človek a intelektuál, obdobie jeho vlády bolo poznačené vojnami. Hneď po usadnutí na trón územie Rímskej ríše napadli z východu Parti. V roku 166 sa začali Markomanské vojny, keď hranice Ríma v strednej Európe prekročili germánski barbari, ktorí plienili rímske provincie. Po rokoch ťažkých bojov Germánov nakoniec Marcus Aurelius porazil. Plánoval z územia Slovenska spraviť novú rímsku provinciu, z čoho nakoniec vzišlo, lebo vo Vindobone (dnešná Viedeň) zomrel predčasne na mor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite