Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Potomok Vikingov vládol aj Slovákom. Kvôli vláde neváhal uväzniť vlastnú matku

.daniel Antoni .slovensko

Slováci sa k stredovekým dejinám Uhorska stavajú macošsky, významné osobnosti si nepripomíname tak často, ako by si zasluhovali. Týka sa to aj významného kráľa Bela III., ktorý sa pôvodne uhorským panovníkom nemal stať. Jeho život bol plný zvratov a významných udalostí, jeho svokor sa dokonca vyskytol ako postava v hollywoodskom filme.

Potomok Vikingov vládol aj Slovákom. Kvôli vláde neváhal uväzniť vlastnú matku TASR - Ladislav Vallach

belo III (1148-1196) sa narodil do kráľovskej rodiny ako druhorodený syn. Jeho otec bol uhorský kráľ Gejza II. z dynastie Arpádovcov a matka kyjevská princezná Eufrozína. Eufrozína pochádzala z dynastie kyjevských Rurikovcov a to znamená, že Belovi prúdila v žilách aj vikingská krv. Mladého princa poslali ako šesťnásťročného na výchovu do Byzancie. Byzantský imperátor Manuel I. Komnenos ho chcel vychovať ako svojho nástupcu. 

Cisárovi sa však narodil syn a to mladému uhorskému princovi zmenilo situáciu. Na byzantský trón sa s nim už nepočítalo. Manuel mu zorganizoval svadbu so sestrou svojej manželky. Belo sa oženil s Agnes Antiochijskou. Belo sa stal Manuelovým švagrom. Otcom Agnes bol Renaud z Châtillonu, križiak a šľachtic z jeruzalemského kráľovstva, Arabi ho prezýval Vlk. S obľubou prepadával moslimské karavány a okolité územia. Objavil sa aj vo filme Kráľovstvo nebeské. Renauda vlastnoručne sťal známy moslimský vojvodca Saladin za jeho zločiny.

kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ!

Veľká zmena v živote Bela sa stala v roku 1172, kedy zomrel uhorský kráľ a jeho brat Štefan III, pravdepodobne bol otrávený. Belo III. bol korunovaný v Stoličnom Belehrade. Väčšina šľachty vrátane Belovej matky Eufrozíny chcela mať na tróne mladšieho brata Gejzu. Belo III. však neváhal a matku aj s bratom uväznil. Svoju vládu upevnil a šľachta mu bola verná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite