Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je naozaj zlé, že si Tkáčov vrtuľník nemôže dovoliť 99 percent Slovákov?

.radovan Ďurana .slovensko .týždeň v ekonomike

Za posledných pätnásť rokov vzrástla v Dánsku aj vo Švédsku nerovnosť príjmov o 14 percent. Predpokladám, že túto informáciu ste nikde nečítali ani nevideli. Populárnejšie sú články o nerovnosti príjmov v „zlých“ krajinách ako USA či Anglicko.

Je naozaj zlé, že si Tkáčov vrtuľník nemôže dovoliť 99 percent Slovákov? IAKOV/DPPHOTO/PROFIMEDIA Starobné dôchodky sú pomerne rovnostárske a ich financovanie leží na pleciach ľudí s vyššími príj mami.

rovnako ste nečítali informáciu, že nerovnosť príjmov na Slovensku v rovnakom období o 14 percent klesla, vďaka čomu je miera nerovnosti príjmov na Slovensku najnižšia v EÚ. Alebo inak povedané – rovnosť príjmov je najvyššia. A to nielen v rámci EÚ, ale aj v OECD.

Mediálny obraz pojmu „nerovnosť príjmov“ nie je vôbec dobrý. Patrí do skupiny pojmov ako  privilégium, nespravodlivosť, nekorektnosť, pojmy, o ktorých sa nedá a nesmie hovoriť  v dobrom. Spoločným problémom týchto pojmov je chýbajúca jasná definícia. To nielen komplikuje odhadovanie nerovnosti, ale ešte viac jej interpretáciu. 

Ľudia za dôkaz „nerovnosti príjmov“ považujú samotnú existenciu superbohatých ľudí a obyčajne zamieňajú vlastníctvo kapitálu za príjem. Ak Patrik Tkáč vlastní vrtuľník, ktorý si nemôže dovoliť 99 percent populácie, považujú Slováci nerovnosť príjmov za veľkú. Niežeby rozdiel medzi príjmami (nie majetkom) v tomto prípade nebol gigantický. Ale toto konštatovanie nám nič nepovie. 

Preto ekonómovia, sociológovia a štatistici nazerajú na „nerovnosť príjmov“ ako na spoločenský a ekonomický fenomén. Zaujíma ich miera, vyjadrenie veľkosti nerovnosti. Hovoria preto o rozdelení príjmov naprieč spoločnosťou. Proti príjmom desiatok bohatých ľudí, ktoré sa spolu rátajú v miliónoch, stoja príjmy miliónov občanov rátané v miliardách. Vznikol tak Gini koeficient, ukazovateľ nerovnosti, kde je najnižšia nulová nerovnosť a najvyššia rovná 100. Sú krajiny, kde tento koeficient dosahuje hodnoty 50 až 60, ide predovšetkým o rozvojové krajiny, často v Afrike. V týchto krajinách masa získava menej príjmov ako hŕstka ľudí s najvyšším príjmom. Slovensko je opačný extrém, v roku 2018 dosiahol ukazovateľ hodnotu 20,9. Škandinávia by nám s hodnotami 26 až 28 mohla závidieť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite