Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dajte centrálnemu plánovačovi kladivo a všetko bude považovať za klinec. Prečo treba menej štátu a viac samospráv

.šimon Jeseňák .slovensko .spoločnosť

Centrálne plánovaná ekonomika zlyhala. Centrálne plánovaná výroba tiež. Centrálne plánovanie a manažovanie pandémie zlyháva denne. Napriek tomu počujeme, že sa to deje preto, že sme nedostatočne centralizovaní, a nie preto, že náš štátny aparát je obrovský a prebyrokratizovaný.

Dajte centrálnemu plánovačovi kladivo a všetko bude považovať za klinec. Prečo treba menej štátu a viac samospráv LUKÁŠ MUŽLA/EASYFOTO TASR 12. marec 2021 Brezno: Veľkokapacitné očkovacie centrum Banskobys - trického samosprávneho kraja v priestoroch zimného štadióna.

dajte centrálnemu plánovačovi kladivo a všetko navôkol bude považovať za klinec. Toto robí aj štát, ktorý sa tvári, že pandémiu covid manažuje. Dnes už nezaradený poslanec Miroslav Kollár, ktorý je starostom Hlohovca, hovorí, že štát zvláda pandémiu iba vďaka fungujúcej spolupráci na nižších podlažiach verejnej správy, teda vďaka spolupráci medzi vyššími územnými celkami, okresnými úradmi a krajskými úradmi a samotnými mestami či obcami. To, čo funguje už  menej (a menej je ešte citlivý oxymoron), je spolupráca na vyšších podložiach samotného štátu, dodáva Miroslav Kollár.

Len pre pripomenutie, pandémia celosvetovo prepukla koncom februára 2020, teda v čase konania parlamentných volieb na Slovensku. Veľmi rýchlo sa ukázalo, že pandémia sa šíri v globále rýchlejšie, ako sme očakávali. Prvé tri týždne koronakrízy bol ešte na čele vlády člen Smeru, dnes člen Smeru II Peter Pellegrini. Starostovia a primátori v tom čase nedostali žiadne inštrukcie, ako sa voči pandémii chrániť, a štát nevedel, ako reagovať na eskalujúcu situáciu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite