Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výzva vedcov predsedovi vlády: Ospravedlňte sa za útoky Igora Matoviča a chráňte vedcov

.redakcia .slovensko

Osobnosti slovenskej vedy a ďalšie osobnosti vyzvali predsedu vlády Eduarda Hegera, aby sa ospravedlnil za útoky Igora Matoviča na vedeckú komunitu. Výzvu uverejňujeme v plnom znení.

Výzva vedcov predsedovi vlády: Ospravedlňte sa za útoky Igora Matoviča a chráňte vedcov Reprofoto Vedec Richard Kollár

vážený pán predseda vlády,

pandémia vstúpila do života každého z nás. V tomto ťažkom a dlhom období naša spoločnosť bytostne závisí od vedy a od slovenskej vedeckej a odbornej komunity, ktorá prináša potrebné nové poznatky o vakcinácii, liečbe, medicínskej diagnostike, šírení infekcie, sociálnych a ekonomických dopadoch krízy, či prognózach vývoja. Pomáha tak zmierňovať dopady pandémie na zdravie občanov, bolestivé straty blízkych, stratu sociálno-ekonomického zázemia či živobytia, a nemožnosť plnohodnotného vzdelávania.

Aj prácu z domu môžeme vykonávať vďaka moderným technológiám, ktoré sú výsledkom práce vedcov, výskumníkov, inžinierov a informačných technikov. Vďaka spoločenským vedcom vieme, ako sa mení záujem našich obyvateľov o očkovanie a ako pandémiu prežívajú naši obyvatelia. Pri liečbe a ochrane zdravia a života sa spoliehame na lekársky a zdravotnícky personál, na medicínske a prírodné vedy. Bez vedy a vedcov by sme nemali k dispozícii očkovacie látky, ktoré sú najúčinnejším nástrojom v boji proti pandémii. Veda nás posúva dopredu, pomáha nám žiť a chrániť zdravie, pomáha nám zvládať sociálne, psychologické a zdravotné dôsledky pandémie.

Slovenské vedkyne a vedci, doma aj v zahraničí, dobrovoľne pomáhajú pri riešení výziev, ktoré kríza priniesla do našich životov a to aj napriek tomu, že veda a výskum nie sú na Slovensku financované rovnako štedro ako vo väčšine krajín EÚ.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite