Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neúspech ruskej vakcinačnej diplomacie a Matovičove vulgárne statusy. Kauzu Sputnik si všimli v zahraničí

.tomáš Zemko .slovensko

Kauzu okolo ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensku si všímajú aj svetové médiá. Tie správu spracovali a nezabudli si všimnúť aj facebookové statusy Igora Matoviča.

Neúspech ruskej vakcinačnej diplomacie a Matovičove vulgárne statusy. Kauzu Sputnik si všimli v zahraničí Facebook/Úrad vlády SR Igor Matovič predstavuje dovezené dávky Sputnika V na košickom letisku s bývalým ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím.

najprv, čo sa stalo: Ruský fond priamych investícií (RFPI) požiadal slovenskú vládu o vrátenie dodávky vakcíny Sputnik V. V oznámení zverejnenom na oficiálnom účte RFPI na Twitteri napísal, že sa tak stalo pre porušenie zmluvy. Minister financií a expremiér SR Igor Matovič na to reagoval, že RFPI „nás požiadal o vrátenie Sputnika a ukončenie zmluvy“.

Ruský fond priamych investícií (RFPI) vo svojom tvíte zo stredy označil informácie Denníka N o substitúcii vakcín dovezených do SR za „falošné správy“. Denník N pritom vychádzal zo stanoviska poskytnutého slovenským Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Ruská strana chce, aby sa vakcíny vrátili, keďže údajne bola porušená zmluva. Tento incident na pozadí veľkej očkovacej kampane, ktorá prebieha vo všetkých vyspelých krajinách v plnom prúde, prirodzene, pritiahol pozornosť svetových médií.

neúspech ruskej diplomacie

Noviny The New York Times hneď v úvode píšu, že ruská vakcinačná diplomacia utrpela neúspech po tom, čo ŠÚKL označil dovezené dávky Sputnika V za iné ako tie, ktoré recenzoval prestížny medicínsky magazín Lancet.

„Slovenské vyhlásenie by mohlo poškodiť ruské úsilie ustanoviť Sputnik V ako spoľahlivú značku,“ píšu noviny. „Mohlo by to tiež prehĺbiť pretrvávajúce pochybnosti, ktoré zanechal vysoko spolitizovaný vývoj vakcíny v Rusku, kde prezident Vladimir Putin oznámil, že vakcína je pripravená na použitie v auguste, skôr ako sa skončili klinické testy,“ dodáva americké médium.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite