Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sputnik už týždne leží zavretý v sklade. Prečo chcú Rusi vakcíny naspäť a hrozí ďalšia vládna kríza? (otázky a odpovede)

.tomáš Bakoš .slovensko

Ruská vakcína Sputnik V polarizuje v súčasnosti na Slovensku spoločnosť, ako zrejme žiadna iná téma. Ako to celé začalo, z čoho nás Rusi obviňujú a hrozí ďalšia vládna kríza? Prečítajte si odpovede na najdôležitejšie otázky k téme Sputnik V na Slovensku.

Sputnik už týždne leží zavretý v sklade. Prečo chcú Rusi vakcíny naspäť a hrozí ďalšia vládna kríza? (otázky a odpovede)  SITA/Ľudovít Vaniher

ako to celé začalo?

Igor Matovič sa ešte ako premiér Slovenska rozhodol poza chrbát koaličných partnerov a na vlastnú päsť dojednať s Ruskom objednávku dvoch miliónov dávok neregistrovanej vakcíny Sputnik V. Argumentoval tým, že podľa prieskumov je na Slovensku až pol milióna ľudí, ktorí sa chcú dať očkovať ruskou vakcínou a žiadnou inou. Podľa neho sa nám nepodarí bez nich vybudovať kolektívnu imunitu. 

Moskva zatiaľ dodala na Slovensko 200-tisíc vakcín a Matovič ich v reflektore svetiel a kamier vítal 1. marca na košickom letisku. Spôsob, akým ruské vakcíny vyjednal a privítal, bol zrejme poslednou kvapkou v napätých koaličných vzťahoch, ktoré vyústili do vládnej krízy a výmeny na poste predsedu vlády. 

Ruské vakcíny už týždne ležia v skladoch v Šarišských Michalanoch. Výrobca Sputnika V nedodal Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) približne 80 percent dát nevyhnutných na jeho zhodnotenie. Šéfka ústavu Zuzana Baťová vyhlásila, že prijatie záveru o pomere prínosov a rizík neumožnili pre nedostatok a nekonzistentnosť údajov.

prečo sa rozhodol Matovič ísť do Moskvy?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite