Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fico chce referendum a tvrdí, že má dosť podpisov. Má na to vyvolať predčasné voľby?

.daniel Antoni .slovensko

Opozičná strana Smer a mimoparlamentné Hlas a SNS zbierajú dva mesiace podpisy občanov na vyhlásenie referenda o predčasných parlamentných voľbách. Robert Fico vyhlásil, že majú dostatočný počet podpisov a chcú vyzbierať ďalšie. Bude mať Slovensko tento rok ďalšie referendum?

Fico chce referendum a tvrdí, že má dosť podpisov. Má na to vyvolať predčasné voľby? SITA/Alexandra Čunderlíková Predseda strany SMER-SD Robert Fico počas tlačovej besedy na tému: Aktuálne politické témy.

plán petičného výboru je jasný, v súlade s Ústavou Slovenskej republiky vyhlásiť referendum o predčasných voľbách. Podpisy zbierajú politické strany Smer, Hlas a SNS. Majú podporu aj niektorých subjektov tretieho sektora, napríklad Konfederáciu odborových zväzov. Predsedovia strán Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko tvrdia, že pôjde o apolitické občianske referendum. Petičný výbor avizoval, že ďalšie plány oznámi po Veľkej noci.

Podľa Fica a spol. ,,sme svedkami rozkladu štátu na všetkých jeho úrovniach. Vinník je vláda Igora Matoviča, pokračuje, ktorá nenaplnila očakávania občanov. Referendová otázka znie: ,,Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky tak, aby sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?“ Zmena na poste premiéra nie je dostačujúca a opozícia na referende trvá.

referendum je legálny postup, ale...

Požadovať referendum o závažných otázkach je právo občanov dané našou Ústavou. Podľa politológa Radoslava Štefančíka je referendum o skrátení volebného obdobia zaužívanou opozičnou taktikou Smeru, ktorá sleduje mobilizáciu svojich voličov. ,,Je to ich legálna opozičná aktivita. Keďže nevedia prísť s obsahovou opozičnou politikou, snažia sa svojim voličom ukazovať aspoň takto. V skutočnosti však ide o dôkaz, že opozícia je obsahovo absolútne vyprázdnená,“ zhodnotil Štefančík pre .týždeň. 

Objavili sa aj úvahy, že opoziční politici môžu sledovať aj iné ciele ako blaho občanov. Údajne nie sú spokojní s vyšetrovaním niektorých káuz, pre ktoré boli zadržaní osoby blízke bývalej vláde, menovite napríklad bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite