Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministrom chce byť aj generál. Nominant Sme rodina neprešiel cez prezidentku, bola za tým jeho minulosť?

.daniel Antoni .slovensko

Rekonštrukcia vlády sa blíži do finále. Budúci premiér Eduard Heger dodal prezidentke Zuzane Čaputovej zoznam kandidátov na pozíciu ministrov a podpredsedov vlády. Ak prezidentka vymenuje šéfov nových rezortov, táto politická kríza sa skončí. Traja ministri budú noví a dve mená vzbudzujú pochybnosti, či sa na čelo rezortu vôbec hodia.

Ministrom chce byť aj generál. Nominant Sme rodina neprešiel cez prezidentku, bola za tým jeho minulosť? SITA/Alexandra Čunderlíková Brigádny generál Vladimír Lengvarský.

prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje novú vládu prvého apríla 2021. Chýbať bude iba minister práce, sociálnych vecí a rodiny. Hlava štátu odmietla nominanta Sme rodina Jozefa Hlinku vymenovať. Čaputová dôvody nevysvetlila a Sme rodina zvažuje ďalší postup. 

Igor Matovič „veľkoryso“ ustúpil 30. marca zo svojich pôvodných požiadaviek a po mnohých politických peripetiách je jasné, že na čelo svojich rezortov sa vráti väčšina ministrov z Matovičovej garnitúry, vrátane ministrov za SaS a Za ľudí. Pre Slovensko je zrejme dobrá správa, že sa vráti Mária Kolíková na ministerstvo spravodlivosti a Ivan Korčok na ministerstvo zahraničných vecí. Obaja sú považovaní za najlepších ministrov vlády Igora Matoviča.

Do funkcie sa vráti aj Richard Sulík ako minister hospodárstva aj Branislav Gröhling na školstvo. Nominanti OĽaNO sa tiež vrátia v plnom počte, hoci tí nepodali demisiu samostatne, ale hromadne spolu s Matovičom.

Podľa politológa Radoslava Štefančíka však problém úplne nezmizne, aj keď to navonok koaličné strany považujú za vyriešené. „Určite by však vládnym stranám prospelo, keby po roku vlády prehodnotili niektoré mená ministrov, ktorí sa ukázali ako zlí ministri (Holý, Gröhling) alebo ako ministri, ktorých verejnosť veľmi neeviduje (Milanová, Mičovský),“ zhodnotil Štefančík. Pre doplnenie, Jozef Holý je nominant Sme rodina a je podpredseda vlády pre legislatívu. Natália Milanová je ministerka kultúry a Ján Mičovský je minister pôdohospodárstva, obaja sú nominanti OĽaNO.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite