Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo čaká Čaputovú a Hegera po poverení zostaviť vládu. Môže prezidentka nevymenovať Matoviča?

.daniel Antoni .slovensko

Politická kríza na Slovensku sa blíži ku koncu. Naznačuje tak vývoj posledných dní, pretože už poznáme meno nového slovenského premiéra. Kým začne Eduard Heger reálne úradovať, čakajú ho stretnutia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Tá rozhodne, či vznikne nová vláda.

Čo čaká Čaputovú a Hegera po poverení zostaviť vládu. Môže prezidentka nevymenovať Matoviča? SITA Prezidentka SR Zuzana Čaputová a minister financií SR, podpredseda vlády SR a zastupujúci minister zdravotníctva a školstva Eduard Heger

prvý krok spravil premiér Igor Matovič, najprv podal svoju demisiu aj celej vlády do rúk Zuzany Čaputovej. Následne prezidentka poverila Eduarda Hegera zostavením novej vlády, ktorý dodal 91 podpisov poslancov, ktorí novú vládu podporia. Vláda si musí udržať parlamentnú väčšinu, to znamená, že na Hegerovom zozname bol dostatočný počet podpisov.

Zuzana Čaputová menovala Eduard Hegera za premiéra Slovenskej republiky. Teoreticky ho mohla odmietnuť menovať, ale prezidentka sa musí držať Ústavy SR. „Pani prezidentka bude postupovať v súlade so zaužívanými ústavnými princípmi,“ povedal hovorca prezidentky Martin Strižinec pre .týždeň. „Pani prezidentka by musela mať silný dôvod, aby povedala nie,“ vysvetlil bývalý predseda Ústavného súdu Eduard Barány.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite