Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

ONLINE: Matovič už netrvá na svojich požiadavkách a odstupuje. Novým premiérom bude Heger, SaS aj Za ľudí mu vyjadrili podporu

.tamara Antolová .tomáš Bakoš .tomáš Zemko .slovensko

Novým premiérom by mal byť Eduard Heger. Igor Matovič v nedeľu podvečer vyhlásil, že mu ponúkol výmenu svojich funkcií. Heger chce v pondelok (29. 3.) požiadať o stretnutie s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Dohodnúť sa chce na ďalšom postupe v súvislosti s rekonštrukciou vlády. Sme rodina a OĽANO mu deklarovali podporu.

ONLINE: Matovič už netrvá na svojich požiadavkách a odstupuje. Novým premiérom bude Heger, SaS aj Za ľudí mu vyjadrili podporu SITA/Branislav Bibel

situáciu vo vláde sledujeme online.

11:30 REAKCIE: Reakcie politikov na koniec vládnej krízy: Premiér našiel riešenie, ktorým vybabral so všetkými. VIAC TU.

10:20 ČAPUTOVÁ: Zuzana Čaputová prijme Eduarda Hegera o 16.30 v Prezidentskom paláci. 

Správy z víkendu si môžete prečítať nižšie:

21:17 ZA ĽUDÍ: Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga zdôraznil, že stanovisko poslaneckého klubu Za ľudí bolo jednotné. Potvrdila to aj Remišová. Na otázku, či sa do strany vrátia odídení poslanci, odpovedala, že dvere sú otvorené. Mária Kolíková (Za ľudí) by sa mala vrátiť na post ministerky spravodlivosti. Ochotu sama potvrdila.

20:59 ZA ĽUDÍ: „Veríme, že vládna koalícia sa začne s novou energiou a s novou dynamikou venovať problémom ľudí. Čakajú nás nové výzvy,“ povedala Remišová. Hegera označila za človeka ochotného hľadať konsenzus, čo považuje za dôležitú úlohu predsedu vlády. Zároveň sa mali s Hegerom dohodnúť, že bude v pravidelnom kontakte aj s ich poslaneckým klubom.

Šéfka Za ľudí by bola najradšej, keby nová vláda mohla riadne fungovať už v stredu (31.3.). Poukázala na potrebu schváliť predĺženie núdzového stavu či opatrenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Záležať však bude od Hegera i prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

20:38 ZA ĽUDÍ: Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá podala demisiu, by sa rada vrátila naspäť na svoje miesto do kresla ministerky.

20:33 ZA ĽUDÍ: Predsedníctvo strany Za ľudí prijalo Eduarda Hegera (OĽANO) ako nového designovaného premiéra a vyjadrilo mu podporu. Informovala o tom predsedníčka strany a vicepremiérka Veronika Remišová v nedeľu večer po rokovaní predsedníctva. Dodala, že dôveru Hegerovi vyslovil aj poslanecký klub strany.

20:25 ZA ĽUDÍ: Strana Za ľudí vyjadruje podporu Eduardovi Hegerovi.

20:11 NAĎ: Minister obrany Jaroslav Naď ocenil krok premiéra Igora Matoviča (obaja OĽANO), váži si aj konštruktívny dialóg partnerov. Je presvedčený, že aj s Eduardom Hegerom (OĽANO) na čele vlády môžu ďalej pokračovať na vízii lepšieho Slovenska.

19:59 SAS:  Sulík spresnil, že by sa mal vrátiť na pozíciu ministra hospodárstva, Ivan Korčok na pozíciu šéfa rezortu zahraničia a Branislav Gröhling na stoličku ministra školstva. Zároveň predpokladá, že sa Matovič cíti na pozíciu ministra financií kvalifikovaný. Zdôraznil, že sa do personálnej politiky OĽANO nechce miešať.

„Sme pripravení podpisom vyjadriť podporu budúcemu premiérovi Eduardovi Hegerovi,“ podotkla šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Dodala, že strana je pripravená budúcej vláde vyjadriť v hlasovaní dôveru.

19:54 SAS: Predseda SaS Richard Sulík vyhlásil, že sa ešte v nedeľu stretne s Hegerom, aby si dohodli detaily. „Oznamujem ústretovosť strany SaS, návrh Igora Matoviča akceptujeme a tiež do určitej miery ustupujeme z našich požiadaviek,“ doplnil s tým, že SaS je pripravená vrátiť sa ku koaličnej zmluve. „Nemáme dôvod otvárať koaličnú zmluvu a ani programové vyhlásenie vlády,“ dodal.

19:52 SAS: SaS dnešný krok Igora Matoviča oceňuje. „Veríme, že po jeho volebnom výsledku to nebolo ľahké rozhodnutie. Prijímame ponuku Eduarda Hegera,” doplnili liberáli.

19:41 SAS: Nastal čas zložiť zbrane, vyhlásil Sulík.

19:39 ZA ĽUDÍ: Brífing strany Za ľudí bude dnes o 20:00 v centrále strany.

19:10 MATOVIČ: Končiaci premiér napísal nový status.

 18:51 SAS: Sloboda a Solidarita prijíma ponuku Eduarda Hegera na rokovania.

Brífing strany Sloboda a Solidarita sa uskutoční dnes, v nedeľu 28. marca o 19.30, kde zareagujú na aktuálnu situáciu.

18:45 KOLLÁR: Boris Kollár víta Matovičov krok, ktorým sa ukončí táto kríza v koalícii, „ktorou sme nechtiac traumatizovali celé Slovensko”. Šéf parlamentu verí, že sa zomknú a budú to ťahať spolu ďalej. „Mrzí ma, že sa táto vláda zasekla pre personálne požiadavky a chcem za seba vyhlásiť, že ak by sme mali znova v budúcnosti traumatizovať spoločnosť hádkami pre personálne výmeny, tak by som z tohto miesta chcel povedať, že hnutie Sme rodina sa na tomto zúčastňovať nebude,” zdôraznil.

Ak neprídu partneri s návrhmi na pomoc ľuďom, ale opäť budú riešiť personálne veci, „tak sa zbalíme a z takejto vládnej koalície odídeme”.

18:37 HEGER: Minister financií Eduard Heger (OĽANO) chce v pondelok (29. 3.) požiadať o stretnutie s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Dohodnúť sa chce na ďalšom postupe v súvislosti s rekonštrukciou vlády. Sme rodina a OĽANO mu deklarovali podporu.

SITA/Branislav Bibel

18:26 KOALÍCIA: Matovič sa ospravedlnil ľuďom za tri týždne hádok. Doplnil, že berie späť požiadavky na stranu Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí. Ocenil, že strana Za ľudí splnila podmienky a Mária Kolíková odstúpila z postu ministerky spravodlivosti a Juraj Šeliga končí vo funkcii podpredsedu parlamentu.

18:19 HEGER: Budúci premiér Heger vyhlásil, že požiada o podporu stranu SaS.

18:15 MATOVIČ: Premiér Matovič hovorí, že ponúkol svoju výmenu ministrovi financií Eduardovi Hegerovi. Novým premiérom by mal byť Eduard Heger.

18:12 KOALÍCIA: Matovič hovorí, že netrvá už na žiadnych požiadavkách ku svojim koaličným partnerom. Išlo o viaceré demisie politikov SaS a Za ľudí.

18:06 KOALÍCIA: Matovič, Remišová a Kollár ohlasujú posun v koaličnej kríze.

17:04 VLÁDA: Vyhlásenie k aktuálnej politickej situácii sa uskutoční dnes, v nedeľu 28.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite